Маркус Зьодер за Борисов: Всички в Европа се сменят, един обаче остава

Маркус Зьодер за Борисов: Всички в Европа се сменят, един обаче остава

Маркус Зьодер за Борисов: Всички в Европа се сменят, един обаче остава

„Eдинственият, който винаги остава на своя пост като премиер, независимо какво се случва, е Борисов. Всички в Европа се сменят, обаче един остава“. С тези думи се обърна премиерът на Бавария Маркус Зьодер към българския министър-председател Бойко Борисов.

Двамата се срещнаха в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността. Те обсъдиха детайли по инициираната от тях среща между баварския и българския бизнес в София, която ще е допълнителен стимул за задълбочаване на двустранните икономически връзки. Борисов изтъкна важността на доверието на баварския бизнес за търговия и инвестиции в нашата страна и подчерта, че България ще продължи да полага усилия в тази посока. Премиерите на България и Бавария бяха единодушни, че потенциал в задълбочаването на двустранните контакти има още в иновативните производства с висока добавена стойност и развитието на технологиите.

„Само ние се справихме с нелегалната миграция, най-ниската безработица, 3.7 процента постоянен растеж на БВП, 10 процента вдигане на доходите всяка година, много немски инвеститори. Имаме фискален резерв, валутен резерв, стабилен курс евро-лев, втори сме след САЩ по инвестиции в отбраната“, похвали се на срещата българският министър-председател. 

 

Двамата правителствени ръководители изразиха задоволство от интензивните политически контакти през последните години, както и от динамичните връзки в областта на вътрешните работи, сигурността и туризма. Борисов и Зьодер обсъдиха и актуалната миграционна политика на ЕС.

„България контролира напълно ситуацията с миграционния поток и продължава да поддържа високо ниво на сигурност на външната граница на ЕС. Граничната сигурност остава наш приоритет“, изтъкна българският премиер. 

„НАТО е най-успешният политико-военен съюз в историята. Той гарантира сигурността на нашите страни и народи чрез постоянно адаптиране към новите предизвикателства пред сигурността. НАТО остава фундаментът на сигурността и отбраната на България и Европа. Ето защо странатa ни работи активно и последователно със САЩ за развитието на българските въоръжени сили и оперативна съвместимост със стандартите в НАТО. Алиансът и ЕС трябва да продължат да подкрепят европейската интеграция на Западните Балкани, защото тя е от ключово значение за сигурността в района“, заяви по време на Трансатлантическия форум, организиран от Християнсоциалния съюз.

В рамките на форума Борисов разговаря и с генералния секретар на ХСС Маркус Блюме и председателя на Фондация „Ханс Зайдел“ проф. Урсула Менле. 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ