Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Мартин Шулц подаде оставка като лидер на социалдемократите

100

Снимка: Guliver / Getty Images

Мартин Шулц  подаде оставка като лидер на германските социалдемократи, съобщи Ройтерс.

Той обяви снощи пред берлинските медии, че оставката му влиза в сила веднага и добави, че партията се нуждае от обновяване на хората и програмата.

Шулц заяви намерението си за оставка още миналата седмица, след като партията му го принуди да се откаже от поста на външен министър в правителството на Ангела Меркел.  Съпартийците му го обвиниха, че мисли прекалено много за собствената си кариера и го призоваха да си спомни обещанието след загубата на изборите през 2017 г., че никога няма да влезе в кабинет, оглавяван от консервативната канцлерка.

Идеята да стане външен министър бе посрещната „на нож“ и от сегашния шеф на дипломацията Зигмар Габриел.

Шулц заяви снощи, че лидерството на партията е било „труден пост“, който не му е носел само радост. На последните парламентарни избори партията получи един от най-ниските си резултати и оттогава е в криза, която доведе и до острите противоречия „за“ и „против“ коалицията с Меркел.

До конгреса на партията лидерските функции временно трябваше да бъдат поети от Андреа Налес, шефката на парламентарната група на ГСДП. Тя беше посочена от Шулц за негов наследник още докато се обсъждаше влизането му в кабинета на консерваторите. Според няколко германски медии обаче временен лидер ще стане кметът на Хамбург Олаф Шолц, бъдещият финансов министър в правителството на Меркел.

А Налес ще почака до конгреса на 22 април във Висбаден, когато номинацията й ще бъде гласувана официално. Кандидатурата й бе предложена вчера единодушно от всички висши органи на партията. Налес ще бъде първата жена, лидерка на социалдемократите, от век и половина насам.

още от Политика