Матело Салвини: Италия престава да бъде бежанския лагер на Европа

Матело Салвини: Италия престава да бъде бежанския лагер на Европа

Матело Салвини: Италия престава да бъде бежанския лагер на Европа

Новият италиански вътрешен министър Матео Салвини заяви, че Италия престава да бъде „бежанският лагер на Европа“ и обеща строги мерки за ограничаване на потока от мигранти, влизащи в страната, и за връщане на онези, които вече са пристигнали, предаде Ройтерс.

Два дни, след като новото правителство на Джузепе Конте положи клетва в президентския дворец Куиринале в петък, Салвини се отправи към Сицилия, главното пристанище за корабите с мигранти, идващи от Северна Африка. От 2014 г. насам на италианския остров са акостирали повече от 600 хил. мигранти.

„Купонът за мигрантите в Италия приключи“, заяви лидерът на крайнодясната партия „Лига“, преди да посети така наречената „гореща точка“ или приемен център за идентифициране на новопристигнали имигранти в пристанищния град Поцало.

От „Лига“ твърдят, че по-голямата част от мигрантите в Италия нямат право на бежански статут и че внасянето на евтина работна рака в страната ще доведе до влошаване на условията на труд за италианците.

В интервю за местното радио Салвини заяви днес, че Италия „не може да бъде превърната в бежански лагер“ и обеща да лобира пред италианските партньори за повече помощ от ЕС за справяне с проблема.

„Ясно и очевидно е, че Италия беше изоставена. Сега е време да видим фактите“, коментира Салвини в отговор на въпрос за изказването на германския канцлер Ангела Меркел, която каза по-рано, че Европа се нуждае от нов подход за имиграцията.

Салвини, който иска да отвори център за задържане и депортиране на мигранти във всички италиански провинции, написа по късно в Twitter: „Или Европа ще ни подаде ръка, за да защитим сигурността на нашата страна, или ние ще потърсим други методи“.

След затварянето на така наречения „Балкански маршрут“, по който през 2015 г.  в Европа влязоха повече от 1 милион мигранти, Италия се превърна в основният път за мигрантите и хората, търсещи убежище. Всяка година хиляди мигранти загиват в Средиземно море, след като предприемат опасното пътуване от Северна Африка до южните брегове на Европа.

След като най-малко 48 мигранти загинаха през уикенда, когато тяхната лодка потъна край бреговете на Тунис, Салвини заяви, че няма причина хората да бягат от Северноафриканската страна, тъй като тя е „свободна и демократична“.

В събота италианският вестник „Кориере дела сера" публикува проучване на общественото, проведено от агенция Ipsos, според което подкрепата за „Лига“ се е покачила до 28,5%, след като партията получи 17% от гласовете на парламентарните избори на 4 март. Това поставя крайнодесните на 1,6 процента зад техния коалиционен движението „Пет звезди“, което спечели 32,7% от вота.

Лидерът на „Пет звезди“ Луиджи ди Майо, който бе назначен за вицепремиер и министър на икономическото развитие и труда, заяви в събота, че ще ревизира трудовите реформи, приети от правителството на Матео Ренци.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ