Мая Манолова огласи съмнения за обществени поръчки в София

Мая Манолова огласи съмнения за обществени поръчки в София

Мая Манолова огласи съмнения за обществени поръчки в София

Гражданският кандидат за кмет на София Мая Манолова обвини Столична община в непрозрачност за две обществени поръчки, за които според нея умишлено се бърза да бъдат реализирани дни преди местния вот.
Визираните от Манолова обществени поръчки се отнасят се за купуването на електробуси и зарядни станции на обща стойност от 80 млн. лв. с ДДС, съобщиха от щаба й. Според Манолова става дума за непрозрачно харчене на огромен финансов ресурс, защото липсва обсъждане с гражданите какви точно електробуси да бъдат купени, както и мотиви за това защо поръчката е формулирана именно по този начин.
"Възникват въпроси защо тези поръчки са обявени - едната на 27 август 2019 г., другата на 9 септември, и ще бъдат отворени буквално два дни преди изборите, на 23 и 24 октомври т.г., при това едната поръчка, забележете, която уж е спешна, е трябвало да бъде отворена на 9 октомври 2019 г. Но с промяна в параметрите на тази процедура, столичното транспортно дружество насрочва датата на отваряне на предложенията за 23 октомври 2019 г.", обясни Манолова. Според нея не я ясно защо за най-големите столични квартали се предвиждат електрически микробуси само с девет седящи места.

Тя намеква и за предопределеност на избора на изпълнител.  "Готова съм да поставя в плик името на този, който ще спечели едната поръчка, която е пренасрочена от 9 за 23 октомври, за да няма време да се развихри скандал с предварително определения спечелил кандидат.", обвини тя. След това директно атакува сегашния столичен кмет и основен конкурент на предстоящите избори Йорданка Фандъкова.

"Не е честно пред столичани г-жа Фандъкова да обявява своята общинска листа в общински лечебни заведения, вършейки уж работата си като кмет. Мисля, че това не е почтеното отношение към столичани, за да се използва общината за предизборна кампания", заяви Манолова.

Веднага последва реакция от общинските съветници на ГЕРБ в Столичния общински съвет. Те обвиниха Манолова в некомпетентност с декларация, разпространена до медиите. "В битката на Мая Манолова за София и лакомията й за власт жертва са гражданите. Тя е опитен политик и е учудваща некомпетентността, която проявява по елементарни въпроси. С изявленията си за обществените поръчки, г-жа Манолова показва пълна липса на компетентност за европейските проекти, тяхната защита и изпълнение.", пишат общинските съветници от ГЕРБ. Те са категорични, че нито една от обществените поръчки, за които Манолова говори, няма да приключат преди изборите и определят поведението на бившия омбудсман и настоящ кандидат-кмет като заплаха за спечелени проекти и осъществяването на конкретни мерки за подобряване чистота на атмосферния въздух.

Искам да успокоя г-жа Манолова, че протоколите и приключването на тези поръчки, за които говори ще бъдат със срокове по времето на новоизбрания кмет, заяви на свой ред и Фандъкова. Очевидно не е информирана за условията и сроковете по оперативните програми, защото ако се съобразяваме с изборите, това означава да лишим града от тази огромна възможност. Това са 217 млн. лв., които ние успяхме да защитим по оперативната програма, изтъкна още Фандъкова.

Обществените поръчки са средството, с което може да се реализират обектите на града, аз друг законов начин не знам, но ако г-жа Манолова знае друг, нека да го каже, подчерта столичният кмет.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ