нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Мая Манолова се зарече да бъде въведено изцяло машинно гласуване

Снимка: Кадър от пряко излъчване по Нова телевизия

"Изправи се! Мутри вън!" внася проект на решение за  създаване на Комисия по ревизията на корумпираното управление. Това обяви председателят на парламентарната група Мая Манолова в декларация от името на група за началото на 45-ото Народно събрание.

"Първата стъпка към изпълнението на тази цел, е изваждането на мутрите от управлението на страната. Това се отнася не само за главните мутри, а и за тези, които дълго време ги обслужваха и се облагодетелстваха от това. С тях коалиция не трябва да има. Не може да ви бъде забранено да заявявате подкрепа за правителство, излъчено от партии на протеста, но не си въобразявайте, че ще го задушите в токсична прегръдка. Не си въобразявайте, че ще бъдете освободени от носенето на отговорност. Нека да се знае също така, че когато говорим за управлението на държавата, имаме предвид не само нов парламент, ново правителство, а и това, което хората от площадите поискаха от нас - нов главен прокурор, нови регулатори", каза Манолова.

По думите й, трябва да се променят правилата така, че "повече в бъдеще мутренско управление, да не бъде възможно". Според нея, ключов въпрос на доброто управление са правилата за провеждане на избори. "Ще ги изменим веднага, за да сме готови за предсрочни избори. Ще въведем изцяло машинно гласуване, дистанционно, електронно гласуване за българите в чужбина, избирателен район за нашите сънародници зад граници, ще изчистим избирателните списъци чрез активна регистрация, ще сменим съставите на избирателните комисии. Ще настояваме за смяна в състава на Съвета за електронни медии и ръководството на Националната телевизия, които с действия и бездействия позволиха манипулация на общественото мнение по време на предизборната кампания", подчерта Мая Манолова. 

"Независимо дали ще има ново правителство, или ще има служебно такова, и нови избори, ние сме готови. България се изправи и показа вратата на мутрите. Промяната е необратима, защото е в душите на хората. Тя не се влияе от някакви процедури. Днес започваме с една много важна стъпка - връщаме достойнството на Народното събрание", добави тя.

Според Манолова, без да функционира нормално парламентът, няма демокрация. "Тук трябва да е храмът на истината, храмът на словото и на закона. Тук трябва да бъде и ще бъде, защото всичко това е народът. Да живее народът на България", каза още Манолова. 

още от Политика