"Мек Брекзит", "Брекзит без споразумение" или "втори референдум": За Великобритания скоро ще настъпи часът на истината

Мек Брекзит, Брекзит без споразумение или втори референдум: За Великобритания скоро ще настъпи часът на истината

"Мек Брекзит", "Брекзит без споразумение" или "втори референдум": За Великобритания скоро ще настъпи часът на истината

"Мек Брекзит", "Брекзит без споразумение" или "втори референдум": За Великобритания скоро ще настъпи часът на истината, пише френският в. "Паризиен", като подчертава, че сагата няма да приключи въпреки насроченото за днес гласуване в британския парламент за договореното от британската премиерка Тереза Мей споразумение с Брюксел.

Може би след гласуването тази вечер нещата ще станат по-ясни. Засега обаче лондонският смог само стана по-непрозрачен и труден за дишане, пише френското издание.

Мей продължава да поддържа досегашния си курс и настоява, че постигнатото споразумение с Брюксел е възможно най-доброто. Европейските представители вчера се опитаха да й помогнат, но не успяха да успокоят притесненията на противниците на споразумението, опасяващи се от възможно ограничаване на британския суверенитет. Засега одобряването на споразумението, целящо "мек Брекзит" с постепенно и организирано излизане от ЕС, изглежда малко вероятно, отбелязва в. "Паризиен".

Парламентът е напът да излъже тези, които го избраха преди две години, предупреждава британският в. "Гардиън". Депутатите се канят да се престорят, че има по-добър начин за напускане на ЕС, отколкото договорения в предложеното от Тереза Мей споразумение, а всъщност знаят, че такъв не съществува. Ако гласуват против него, те ще излъжат избирателите си, подчертава вестникът.

Споразумението не представлява финално уреждане на отношенията с ЕС, а преходен момент - начин да се постигне напредък, да се напусне ЕС, докато бъдат договорени дългосрочните търговски отношения. То не е компромис, а реално поражение за поддръжниците на Брекзита, които мечтаеха, че Лондон ще може да получи всичко, което иска - но това е единствената предложена сделка. Всичко друго е типичната парламентарна смесица от лични амбиции, партийни надпревари и истерия.

Депутатите имат задачата да управляват страната добре, но показват нечувана липса на интерес към тази задача, отбелязва изданието.

В деня преди гласуването, което може да доведе до унизително поражение в парламента, министър-председателката Мей се бореше не толкова да предотврати отхвърляне на предложението си, колкото да ограничи щетите, коментира в. "Ню Йорк таймс". Няма голяма вероятност усилията й да променят очаквания резултат, но ако тя успее да ограничи поражението до приемлив мащаб, може да избегне незабавен политически срив, а това би било някаква форма на победа при сегашното състояние на нещата.

Тактиката на Мей е да покаже, че дори в един парализиран по въпроса за Брекзита парламент, нейният план все още има по-голяма подкрепа от алтернативите като договаряне на по-близки връзки с ЕС, преразглеждане на Брекзита на втори референдум или напускане на блока без споразумение. Залозите обаче са високи, защото евентуално смазващо поражение днес може да сложи кръст на стратегията на премиера - да поддържа плана си като възможен вариант, с надеждата че с отпадането на други варианти депутатите в крайна сметка ще го подкрепят от отчаяние.

Евентуално тежко поражение при гласуването в парламента - с повече от 100 гласа - обаче ще намали шансовете на Великобритания да получи по-нататъшни отстъпки от представителите на ЕС, защото те не желаят да отстъпват от позициите си, освен ако премиерката се нуждае от съвсем малко помощ, за да успее. Ако Мей понесе днес загуба с исторически измерения, позицията й може да стане незащитима и това да доведе до оставката й, подчертава в. "Ню Йорк таймс".

Последният случай, в който британският парламент е отхвърлял предложение на правителството с разлика от над 100 гласа, е от октомври 1924 г. и е довел до парламентарни избори, отбелязва изданието.

По материали на БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ