Менда Стоянова: Здравното министерство ще плаща за иновативните лекарства

Менда Стоянова: Здравното министерство ще плаща за иновативните лекарства

Менда Стоянова: Здравното министерство ще плаща за иновативните лекарства

„Мораториумът върху иновативните лекарства засяга 32 молекули, които са нови за 2018 г., и само 4 от тях нямат заместител на пазара. Останалите имат. Тези 4 молекули ще бъдат осигурени за лечение на онези болни, които имат нужда, през бюджета на Министерството на здравеопазването”. Това заяви Менда Стоянова,  председател на бюджетната комисия, от ГЕРБ, пред бТВ за мораториума, който разгневи обществото.

Иновативните лекарства, за които ще плаща здравното министерство, ще се отпускат след решение на специална комисия, твърди тя.

Тези медикаменти няма да се плащат от здравната каса, защото тя е обществен фонд, който трябва да гарантира лечение на всички осигурени, заяви председателката на бюджетната комисия. Стоянова изтъкна, че за 2018 г. за лечението на онкоболни са предвидени над 300 млн. лв.

По думите в аптеките са осигурени 123 лекарства за онкоболни и те са платени от НЗОК, 74% от тях са иновативни. Според нея това показва, че най-новите лекарства се използват от хората.

23-ма души в редки заболявания се нуждаят от 2 от молекулите, за които няма заместители. Другите две са необходими за 1500 болни и здравното министерство ще осигури средства, обещава депутатката от ГЕРБ.

Тя заяви, че няма да се прегласува ветото на президента: „Нямаме знак от премиера за преразглеждане на ветото и аз не виждам причина за това“.

Председателят на парламентарната група Цветан Цветанов също се опита да потуши скандала, но пред Нова тв. "Никога не сме казвали, че няма да се лекуват онкоболни", каза той и определи като безсмислен дебата в парламента, в който Стефан Данаилов от БСП, Вежди Рашидов от ГЕРБ и други депутати разказаха личните си битки в подкрепа на отпадането на ограничението.

„Хората останаха в едно заблуждение от фалшивите новини на БСП, които се заиграха със страховете на хората”, заяви Цветанов. „Бюджетът на НЗОК за 2018 г. ще бъде с 407 милиона повече. Общият бюджет за НЗОК ще е 3 милиарда и 800 милиона лева, а общият бюджет за здравеопазване – 4 милиарда и 700 милиона лева”, заяви Цветанов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ