Меркел: Америка вече не е готова за водеща роля навсякъде по света

Меркел: Америка вече не е готова за водеща роля навсякъде по света

Меркел: Америка вече не е готова за водеща роля навсякъде по света

Ангела Меркел обяви, че Европа трябва да определи по-ясно собствените си интереси за сигурност след изтеглянето на САЩ от Афганистан, пише ДПА.

„Америка вече не е безусловно готова да поеме водеща роля навсякъде по света“, каза германският канцлер по време на дискусия с представители на Израелския институт за изследвания на националната сигурност (INSS) в Йерусалим.

Меркел, която ще напусне поста си след формиране на нова управляваща коалиция в Германия след проведените в края на миналия месец избори, е на прощална визита в Израел, която приключва днес.

В неделя тя се срещна с премиера Нафтали Бенет, където наблегна на отговорността на бъдещите германски правителства за сигурността на Израел и борбата с антисемитизма.

Говорейки преди заминаването си днес, Меркел подчерта „общите интереси за сигурност“, споделяни от Европа и Израел.

Относно усилията за ограничаване на ядрената програма на Иран Меркел обяви, че преговорите в момента са в критична фаза. По думите ѝ разработването на ядрени оръжия от Техеран трябва да бъде предотвратено но всяка цена, но призна, че има различия в мненията относно правилния път напред.

Ръководителят на INSS, проф. Мануел Трайтенберг, заяви, че Израел е „изпълнен с уважение и дори възхищение“ към Меркел. Той я помоли да продължи да посвещава част от времето си на Израел и проблемите му и след края на канцлерския мандат.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ