Меркел иска европейски отговори за глобалните въпроси

Меркел иска европейски отговори за глобалните въпроси

Меркел иска европейски отговори за глобалните въпроси

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европейският съюз трябва да отговори на нарастващият глобален политически и икономически натиск и че това ще бъде основната дискусия на по време на срещата на върха на ЕС в петък, предаде „Ройтерс“.

„Сега, повече от всякога, имаме нужда от европейски отговори на належащите, големи въпроси на нашето време“, коментира Меркел в реч пред германския Бундестаг.

Германският канцлер акцентира върху кризата в Сирия и нарастващата значимост на азиатските икономики.

„Ставаме свидетели на ужасни събития в Сирия, на режим, който се не се бори срещу терористи, а срещу своя народ, на убийството на деца, на унищожението на болници. Трябва да направим всичко по силите си това клане да спре“, заяви Меркел, като допълни, че Берлин ще разговаря с Москва в опит да спре насилието.

В своето изявление Меркел обяви, че бъдещето на ЕС ще бъде основен приоритет по време на нейния четвърти мандат като канцлер, ако коалицията между Християндемократическият съюз (ХДС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) бъде успешна.

„Не е съвпадение, че първата глава на коалиционното споразумение касае Европа“, добави Меркел.

Двете партии стигнаха до споразумение, но преди да влезе в сила то трябва да бъде одобрено от членовете на ГСДП, които имат време да гласуват по въпроса до 4 март.

Меркел също така говори и за предстоящите преговори за новия бюджет на ЕС след напускането на Великобритания.

„Дебатът за бъдещата финансова рамка ни дава шанс да разгледаме финансите на ЕС като цяло“, заяви тя.

Германският канцлер опита да успокои някои от членовете на своята партия, които са по-скептично настроени към задълбочаването на интеграцията в ЕС и по-специално към преразпределянето на средства от структурните фондове към по-бедните страни членки.

„Солидарността не може да бъде еднопосочна улица. С разпределението на структурните фондове трябва да гарантираме, че критериите в бъдеще ще отразяват ангажираността на много региони да приемат и интегрират мигрантите“, заяви Меркел

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ