Меркел на конгрес на ХДС: Има още работа за вършене

Меркел на конгрес на ХДС: Има още работа за вършене

Меркел на конгрес на ХДС: Има още работа за вършене

Никога не съм си представяла, че толкова дълго ще бъда във властта, но има още работа за вършене, заяви германският канцлер Ангела Меркел от трибуната на конгреса на Християндемократическия съюз в Лайпциг, предаде Асошиейтед прес.

Меркел каза това точно 14 години след като стана канцлер. Тя напомни на делегатите на конгреса, че от 2005 г. германските консерватори са намалили безработицата до рекордно ниски нива и са се справили с последиците от световната финансова криза.

Канцлерът изтъкна обаче, че при новите предизвикателства като борбата с климатичните изменения и дигитализацията, партията трябва да гледа към бъдещето и да се справя с напрежението, провокирано от руската агресия и търговските спорове със САЩ, предаде БТА.

Трябва да намерим решения за утрешния свят, подчерта Меркел, според която ХДС е партията на силния политически център на Германия.

"Искам да продължа да работя за това като канцлер", изтъкна тя.

Сочената за приемник на Меркел на канцлерския пост и лидер на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер заяви, че злословенето по отношение на ръководеното от ХДС правителство може да се отрази негативно на изборните резултати на партията, предаде ДПА.

Това не е успешна стратегия за предизборна кампания, каза Крамп-Каренбауер на конгреса в Лайпциг. Тя изрази уважението си към Меркел, изтъквайки, че 14-те години на нейното управление са 14 добри години за Германия.

Крамп-Каренбауер призова делегатите да подкрепят визията й за Германия или да се произнесат по въпроса за бъдещето й като лидер на ХДС, предадоха Ройтерс и ДПА.

Петдесет и седем годишната Крамп-Каренбауер направи няколко гафа, откакто стана лидер на ХДС миналия септември, които намалиха популярността й и повдигнаха въпроси доколко тя е подходяща за приемник на Меркел на канцлерския пост, отбелязва Ройтерс.

"Ако сте на мнение, че тази Германия, която аз искам, не е Германията, която вие искате, ако мислите, че пътят, по който искам да вървим с вас, не е пътят, който смятате за правилен, нека го кажем днес и това да е краят, тук и сега. Ако обаче, скъпи приятели, искате тази Германия, ако искате да вървим заедно по този път, тогава да запретнем ръкави и започнем тук и сега", заяви Крамп-Каренбауер. Думите й накараха делегатите да станат на крака и да я аплодират цели седем минути.

Под ръководството на Крамп-Каренбауер ХДС регистрира спад в подкрепата на изборите за Европейски парламент през май и претърпя поражения на изборите в някои германски провинции.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ