Меркел подкрепя идеята за търговска сделка ЕС-САЩ

Меркел подкрепя идеята за търговска сделка ЕС-САЩ

Меркел подкрепя идеята за търговска сделка ЕС-САЩ

Търговско споразумение между САЩ и ЕС би имало голям смисъл, заяви германският канцлер Ангела Меркел в реч, в която тя приветства завръщането на САЩ на многостранната маса при президента Джо Байдън, предаде Ройтерс.

Меркел отбеляза, че Германия не проявява интерес към свят, разделен на лагери, както е било по време на Студената война, но и същевременно е добре, че САЩ, "най-важният съюзник" на Европа, са застанали редом с Европа в съперничество с Китай и Русия, пише БТА.

"Винаги съм подкрепяла търговско споразумение между Съединените американски щати и Европейския съюз," каза тя на Берлинска конференция за бъдещето на трансатлантическите връзки. Имаме търговски споразумения с толкова много региони по света. Би имало голям смисъл да се разработи търговско споразумение, подобно на постигнатото с Канада, добави канцлерката.

Германският канцлер сподели още, че в момента няма време да мисли за бъдещето си, след като напусне поста си, тя планира да направи това след пенсиониране. Това съобщава РИА Новости.

„Работата сега изисква много от мен по време на пандемията, така че нямам време да мисля какво ще правя след това. И тогава (след пенсиониране) ще поспя малко, ще се разходя сред природата и ще помисля какво точно искам да правя. Очаквам го с нетърпение, но засега ще се радвам да си свърша работата “, подчерта тя.

Мандатът на настоящия канцлер на Федерална република Германия изтича през 2021 година. Меркел, която заема този пост от 2005 г., преди това обяви, че няма да се кандидатира за този пост по време на следващите избори.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ