Меркел похвали Борисов и идеята му за среща ЕК-Турция

Меркел похвали Борисов и идеята му за среща ЕК-Турция

Меркел похвали Борисов и идеята му за среща ЕК-Турция

"Очакваме много от българското председателство и споделяме целите му", каза канцлерът на Германия Ангела Меркел след срещата с премиера Бойко Борисов днес в София.

„Скъпи Бойко Борисов, благодаря за сърдечния прием в София. Радвам се, че имам възможност в началото на Българското председателство да гостувам тук. Очакваме много от него, подготвено е отлично от българското правителство. Мотото „Съединението прави силата“ е точно това, от което има нужда ЕС“, заяви Меркел.

По думите й от географското си положение България може да направи много за развитието на отношенията със съседите си. „Много активно говорихме за тези отношения. Например за неформалната среща, която иска да се проведе в София за Западните Балкани. Напълно споделяме целите на Българското председателство“, коментира и подчерта, че „трябва да улесним процеса на свързаност, да дадем възможност на хората да се свържат с пътища и железници“.

По време на разговорите е засегната темата Турция. „Благодарим на България за това, как тя пази нашата обща граница, особено българо-турската граница“, каза Меркел.

„Приветствам инициативата на българския премиер Борисов заедно с председателя на ЕК и комисията да се срещнем с президента на Турция и да говорим открито по всички въпроси“, заяви федералният канцлер.

Тя приветства идеята за изграждането на газов хъб във Варна, за да се диверсифицират доставките на природен газ в Европа.

На въпрос за членството на България в Шенген, Меркел каза: „Обсъждаме отдавна въпроса за присъединяването на България към Шенген. Виждаме какви усилия България полага и я подкрепяме. Не мога да кажа конкретна дата за присъединяването на страната в Шенген“.

Най-щастлив съм от това, че ЕС води мирна, добросъседска политика, каза премиерът Бойко Борисов след срещата с канцлера на Германия Ангела Меркел. „С нетърпение всички очакваме по-скорошното създаване на правителство в Германия, която е мотор за Европа. За доброто на всички е колкото може по-бързо да има правителство“, коментира Борисов.

Българският премиер благодари за подкрепата за газовия хъб „Балкан“. „Благодаря заподкрепата за опазването на границата. Благодаря за тези 160 млн. евро, които в Братислава ЕС отпусна за границата. Благодаря и за полицаите и ФРОНТЕКС, които съвместно с нас охраняват Шенгенската външна граница на ЕС“, допълни той.

„Що се касае за Шенген много разчитам на посещението на холандския премиер Марк Рюте на 6 февруари. Мисля, че по въздух и вода няма никакъв проблем България да влезе в Шенген и сега, и днес. А пък и понеже Холандия най-гласно изрази несъгласието си България и Румъния да са в Шенген, да има възможност неговите експерти да обиколят цялата граница, всички пунктове, където искат“, заяви Бойко Борисов и допълни, че ще им бъде осигурен пълен достъп до където пожелаят. „След като проведа разговора с него, както Ангела каза, тогава ще водя и разговори с нея“, каза още той.

Във връзка с настояването му в Страсбург за изготвяне на пътна карта за интеграцията на Западните Балкани в ЕС и кои трябва да са основните точки, Борисов коментира: „Неслучайно няколко пъти го повтарям. Те са два такта – единият е чисто политически, в който ЕК, европейските държави работят по затваряне на главите, по процедурата, която има ЕС за приемане на страни членки“. „Амбициите на елитите на тези балкански държави трябва да бъдат да покриват колкото могат по-бързо критериите“, обясни премиерът. „За да покажем на тези народи, че Европа идва, че това не е процес някога, някъде, ще дойде време да станете членове - през европейски фондове, през европейски заеми трябва да строим инфраструктурата, която ще ги приближи максимум до страните в ЕС и ще повиши тяхната конкурентоспособност. Този план канцлерът на Германия го прие и счита, че парите, които ще са необходими в рамките на 10-15 години докато се проектира, строи – никак няма да са накуп и много“, каза още той.

Източник: Дарик нюз

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ