Меркел получи отсрочка от баварските си съюзници по въпроса с мигрантите

 Меркел получи отсрочка от баварските си съюзници по въпроса с мигрантите

Меркел получи отсрочка от баварските си съюзници по въпроса с мигрантите

Баварските съюзници на германския канцлер Ангела Меркел й дадоха срок от две седмици да договори общо решение на мигрантския въпрос с други европейски страни, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Ако такова споразумение не бъде постигнато до уречения срок, германският вътрешен министър Хорст Зеехофер ще нареди на полицията да започне да спира на границата и да отпраща мигранти, подали молба за убежище в други държави членки.

"Пожелаваме успех на канцлера", каза Зеехофер на пресконференция в Берлин, след като ХСС единодушно одобри неговия нов имиграционен план.

"Ние обаче оставаме на нашата позиция, че ако незабавното връщане на мигрантите от границата не е възможно, аз незабавно ще наредя на полицията онези хора, които имат или забрана за влизане, или забрана да пребивават (в Германия), веднага да бъдат връщани още на границата", подчерта той.

Германският вътрешен министър уточни, че има предвид и мигранти, които или са регистрирани, или са подали молба за убежище в друга страна от ЕС.

Решението бе взето на среща на ръководството на баварския Християнсоциален съюз в Мюнхен.

Преди изтичането му ще има среща на върха на ЕС на 28 и 29 юли. Германската канцлерката ще направи публично изявление на 1 юли за усилията си да сключи двустранни споразумения с други страни членки на ЕС за връщане на мигранти, които вече са се регистрирали другаде в блока

Според източници, цитирани от ДПА, Меркел е приела този краен срок и е заявила, че ще преговаря с други европейски страни по въпросите на миграцията.

Меркел също така е казала, че Германия може да предложи на други държави членки на ЕС финансова помощ, ако те се съгласят да приемат обратно мигрантите, подали молби за убежище на тяхна територия.

Според германският канцлер  двустранните споразумения, които Германия цели да сключи с Италия, Австрия и други държави, ще бъдат подобни на онова, договорено от ЕС с Турция през 2016.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ