Местата за настаняване с една звезда ще плащат туристически данък

Местата за настаняване с една звезда ще плащат туристически данък

Местата за настаняване с една звезда ще плащат туристически данък

Парламентът реши местата за настаняване с една звезда да плащат туристически данък. Това се случи след като депутатите приеха промени в Закона за независимия финансов одит, с чиито преходни и заключителни разпоредби измениха Закона за местните данъци и такси. Текстовете, предложени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ), бяха вкарани между двете четения и ще засегнат и отдаващите жилища под наем през платформи като Airbnb.

Стоянова защити промените, подчертавайки че и преди е имало изискване в Закона за местните данъци и такси да се плаща туристическа такса за стаите и апартаментите за гости.

„Явно е имало тотално неспазване на данъчното законодателство и сега, когато започнаха дебатите по тези проблеми, някои хора разбраха, че и тази дейност подлежи на облагане“, коментира председателят на бюджетната комисия и припомни, че туристическата такса се плаща от туриста и варира от 20 стотинки до 1 лев на нощувка.

„В момента ако предлагаш стая или жилище в Airbnb, трябва да плащаш патентен данък. Собствениците обаче са против. Патентният данък е облекчение, не мога да си обясня защо искат да отпадне – той замества данъка върху доходите и данъка върху печалбата. По-лесно е да платиш една сума, отколкото да водиш подробна документация за своите приходи“, пресметна Стоянова. Тя заподозря, че исканията им са с цел да плащат по-малко от определения патентен данък, който сега е 250 лв. на апартамент на година.

С промените в Закона за независимия финансов одит се въвежда изискване за уведомяване на компетентните органи на съответните държави по произход за всеки вписан в регистъра регистриран одитор. Въвежда се още изрична норма относно изискването за поддържане на професионален скептицизъм от регистрираните одитори.

Със законопроекта се регламентира и задължение при изпълнение на ангажименти за задължителен финансов одит в предприятие от обществен интерес одиторските дружества да извършват специална проверка относно правоспособността на отговорните за одита одитори и други. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ