Мей: Великобритания ще се бори за по-голяма стабилност и просперитет на Западните Балкани

Мей: Великобритания ще се бори за по-голяма стабилност и просперитет на Западните Балкани

Мей: Великобритания ще се бори за по-голяма стабилност и просперитет на Западните Балкани

Ще разгледаме как можем да работим заедно в сътрудничество в Европа, за да подсигурим тази по-голяма стабилност и просперитет за Западните Балкани, каза британският премиер Тереза Мей пред журналисти преди началото на днешната Среща на върха ЕС - Западни Балкани.

Мей определи срещата като важно събитие, на което да се разгледа как да се работи съвместно за повишаване на стабилността, сигурността и просперитета на Западните Балкани. я изрази задоволство от това, че Обединеното кралство ще бъде домакин на петата от годишните срещи на върха за Западните Балкани в рамките Берлинския процес през юли и, по думите й, тази предстояща среща ще надгражда върху резултатите от днешната среща на върха в София.

На въпрос за нейни двустранни срещи днес по темата за Брекзит и митническия съюз Мей отговори, че Обединеното кралство ще напусне и митническия съюз, напускайки самия Европейски съюз. Ще преговаряме по бъдещи митнически споразумения с ЕС, каза Мей и добави, че правителството има три цели - собствена независима търговска политика, колкото може по-безпрепятствени граници между Обединеното кралство и ЕС, така че търговията да може да продължи, както и подсигуряване да няма "твърда граница" между Северна Ирландия и Ирландия.

Премиерът Бойко Борисов и министърът за българското европредседателство Лиляна Павлова излязоха пред НДК да посрещнат идващите пеша лидери на Германия, Франция и Великобритания - Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Тереза Мей. От сутринта българският министър-председател посрещаше пристигащите за срещата лидери на входа на сградата.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ