Между 2,5 и 2,9 милиона души ще отидат до урните в деня на вота

Между 2,5 и 2,9 милиона души ще отидат до урните в деня на вота

Между 2,5 и 2,9 милиона души ще отидат до урните в деня на вота

В последния ден от предизборната надпревара и часове преди деня за размисъл две социологически агенции излязоха с резултати от сондаж за електоралните нагласи на избирателите за предстоящия вот на 4-и април. И двете отчитат, че седем формации биха влезли в парламента, ако изборите се провеждаха днес. Почти еднакви са и показателите за изборната активност, като се очаква до урните да отидат между 2,5 и 2,9 милиона души. Подробните данни можете да разгледате по-надолу. 

* * * * * 

Седем са формациите, които биха влезли в парламента, ако изборите бяха днес. Това показват резултатите от проучване на "Галъп интернешънъл" по поръчка на БНР, проведено в периода 24-31 март сред 1013 пълнолетни българи. 

За ГЕРБ/СДС биха гласували 28,2%, за БСП – 20,8%. За "Има такъв народ" се очакват 12,9%, а за ДПС – 12,7%. На този етап е практически невъзможно да се определи коя от двете партии ще завърши на третото място като всичко зависи от различните типове мобилизация при двете партии, коментират от социологическата агенция.

"Демократична България" с 6,1%, формацията "Изправи се! Мутри, вън!" с 5,2% и ВМРО с 4,4% са близо помежду си, а не са и далеч от потенциалния ръб. Изгледите на тези формации зависят изцяло от последните дни и даже последните часове, както и от величината на бариерата и степента на "твърдост" на електоратите, коментират от "Галъп".  

[[{"fid":"371588","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":1125,"width":2000,"class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]

Последните дни и часове обаче могат да нанесат промени. Например, коалицията Воля-НФСБ е с 3% и ще се надява на евентуално по-ниска бариера и предвидим вот. С 1,6% е "Възраждане", с 1,4% – АБВ, с 1,3% е формацията на Цветан Цветанов, с 0,6% е "Атака" и т.н. За други партии вероятно ще гласуват 1,8%. 

На базата на резултатите могат да се очакват гласоподаватели в широк диапазон около интервала между 2,6 и 2,9 милиона души. Декларативната активност на база реално пребиваващи в страната гласоподаватели е 50%, но според официалните списъци тя се очаква да е чувствително по-ниска – например, в диапазон по-близък до 40%. Прогнозите за активност обаче са изключително трудни и не са изключени сериозни колебания извън тези граници. Минимален дял от гласувалите се очаква да отбележат "Не подкрепям никого", показват данните от изследването. 

* * * * * 

Проучване на "Тренд" по поръчка на Нова телевизия, реализирано в периода между 26 и 30 март 2021 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1005 пълнолетни души показва, че 7 партии имат възможност за представителство в 45-ото Народно събрание.

ГЕРБ остава първа политическа сила с 28.6% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори. Отчита се увеличаваща се дистанция между първите две партии, дължаща се на лека ерозия в подкрепата за БСП (21.8%). Третото място се оспорва от "Има такъв народ" и ДПС, получавайки съответно 12.6% и 12.4% от заявилите, че ще гласуват на предстоящите избори. Симпатизантите на ДПС са по-силно мобилизирани и при евентуална по-ниска активност тяхната относителна тежест може да се окаже по-голяма от тази на "Има такъв народ", показват данните.

Пета политическа сила остава "Демократична България" с 5.9% от заявилите, че ще гласуват. В рамките на кампанията се отчита лек ръст на "Изправи се! Мутри вън!" достигайки 4.8% подкрепа. ВМРО (4.3%) е седмата партия, която е с реални възможности за представителство в следващото Народно събрание.

Въпреки, че се регистрира ръст в рамките на кампанията в стойностите на Патриотична коалиция Воля-НФСБ, резултатът им (3.2%) остава под парламентарната бариера. По-надолу в подредбата личат "Възраждане" с 1.6%, АБВ с 1.1% и "Републиканци за България" с 1.1%. 

[[{"fid":"371587","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":479,"width":852,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Сред заявилите, че ще упражнят правото си на глас, 15% все още се колебаят за кого ще гласуват на предстоящите избори, докато 85% са вече решили.

47% от всички запитани декларират, че ще упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори, докато малко под една пета се колебаят. Усложнената епидемична обстановка вероятно ще има своето негативно влияние върху активността и можем да очакваме между 2,5 и 2,9 милиона български граждани да упражнят правото си на глас, посочват социолозите.  

[[{"fid":"371586","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":477,"width":852,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ