Мигрантите засенчват Еврозоната на срещата Меркел-Макрон

Мигрантите засенчват Еврозоната на срещата Меркел-Макрон

Мигрантите засенчват Еврозоната на срещата Меркел-Макрон

Президентът Еманюел Макрон и Ангела Меркел се срещат днес в Берлин на фона на засилващия се натиск на върху канцлерката по темата с бежанците.

Ако не намери решение до европейската среща на 28 и 29 юни, Меркел ще се сблъска с тежка вътрешнополитическа криза. Вътрешният министър Хорст Зеехофер заплаши да върне на границата всички търсещи убежище, ако първата им регистрация е другаде. Така Италия и Гърция ще са принудени да се справят сами с вълната имигранти или да откажат да ги регистрират. 

Почти едновременно с назначаването си новото италианско правителство предизвика европейска криза с отказа да пусне в своите пристанища 629 мигранти, бедстващи на кораб в Средиземно море. Малта също ги върна, в край сметка ги приюти Испания. Париж рязко втвърди тона към Рим. След срещата с Макрон в петък премиерът Джузепе Конте вчера беше в Берлин.

„ЕС трябва да промени гледната си точка за миграцията. И Германия е наясно с това“, каза Конте на съвместната пресконференция с Меркел.

Италия настоява за повече солидарност и отказва да спазва Дъблинския регламент, според който най-голямата тежест в защитата на бежанците трябваше да падне в страните на външните граници на ЕС.

На този фон дясното крило в правителството на Меркел обяви заедно с популистите в Италия и Австрия „ос на желаещите“ срещу нелегалната миграция.

Макрон се притече на помощ на Меркел и я подкрепи, че трябва да се търси общо европейско решение.

В ЕС отдавна се обсъждат няколко европейски предложения: повече активност в страните на произход на бежанците, засилване на контрола по външните граници, ускоряване на обработването на исканията за убежище. Трета година Меркел настоява за разпределяне на мигрантите между страните от ЕС.

Френският президент и германската канцлерка ще се опитат на начертаят приемлива за всички реформа. Макрон разви идеята за засилване на „Фронтекс“ в Средиземно море и за създаване на разпределителни центрове още на африканските брегове, преди мигрантите да стигнат до Европа.

Проблемите с миграцията са на път да засенчат разговорите за пътната карта за реформа на Еврозоната, която Франция и Германия искат да представят на европейската среща на върха на 28 и 29 юни. Темата трябваше да е приоритет на годишната френско-германска среща и да изглади различията.

Президентът Макрон се отказа от амбицията за финансов министър на Еврозоната, развита в речта му в Сорбоната на 26 септември м.г. Проектът му за бюджет на Еврозоната също беше внимателно редактиран от Меркел и ограничен до едва няколко десетки милиарда долара.

Париж и Берлин са много близо до споразумение за реформата, заяви в събота френският финансов министър Брюно Льо Мер след среща с германски му колега Олаф Шолц.

Очаква се Берлин и Париж да постигнат ограничен компромис по ключовата мярка за самостоятелен бюджет да инвестиции.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ