Минималната работна заплата вече ще се договаря по браншове

Минималната работна заплата вече ще се договаря по браншове

Минималната работна заплата вече ще се договаря по браншове

Нов механизъм за определяне на минималната работна заплата е заложен в подписаното между държавата, работодателите и синдикатите Национално тристранно споразумение. Предвижда се тя да е различна за всеки бранш и да се договаря по професии. Целта е това да стане още от 2021 година. Тогава ще отпадне и определянето от държавата на минималните осигурителни доходи за браншовете.

Бюджетните заплати ще нарастват ежегодно, включително догодина, а за заплатите в частния сектор ще има препоръчителен индекс на нарастване.

Националното тристранно споразумение, което подписаха правителството, бизнесът и синдикатите има амбициозната цел да повиши растежа на икономиката. В следващите няколко години БВП на България трябва да достигне 60% от средния за ЕС.   

Социалният министър Деница Сачева посочи двата най-големи компромиса при преговорите: "Най-големият компромис от страна на работодателите беше това, че трите дни болнични продължават да се плащат от тях, а най-големият компромис, който направиха от своя страна синдикатите, е това, че не се прие тяхното предложение да се връща част от дохода на най-бедните семейства в края на годината".

По думите на президента на КНСБ Пламен Димитров социалните партньори са постигнали съгласие, че ще се осигурява ежегоден ръст на заплащането на труда в бюджетните сектори.

Освен това, минималните осигуровки на земеделци и самоосигуряващи ще трябва да се изравнят с минималната заплата. Те ще нарастват по швейцарското правило с половината от ръста на осигурителния доход и инфлацията от 2022 година.

"За бизнеса споразумението е гаранция за социален мир", коментира председателят на БТТП Цветан Симеонов.  

Правителството прие промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските, с които се регламентира начинът на изчисляване на обезщетението за неизползван платен годишен отпуск при прекратяване на трудовото правоотношение на служителя. Измененията се налагат, тъй като към момента липсва ясен начин за определяне на този вид обезщетение. Според промените, при прекратяване на трудовия договор броят дни неползван платен годишен отпуск, за който се изплаща обезщетение, ще се определят пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж в предприятието към деня на прекратяването на трудовото правоотношение. 

На този етап няма решение за отпускане на допълнителен платен отпуск за майките на малки деца. "Не се предвижда това да бъде прието, тъй като средствата се пренасочват към по-належащи сектори. Разходите за подобна мярка биха били най-малко 350 -400 млн. лв. Вижданията на правителството в момента са, че родителите могат да се подкрепят с други мерки", каза социалният министър и напомни, че почти 1 млрд. лв. са заделени за подкрепа на заетостта. Удължава се и мярката за кредитите. Относно работещите родители в отпуск има възможност за еднократна помощ.


 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ