Спешни срещи при премиера и главния прокурор заради водната криза в Перник

Спешни срещи при премиера и главния прокурор заради водната криза в Перник

Спешни срещи при премиера и главния прокурор заради водната криза в Перник

Кметът на Перник Станислав Владимиров бе привикан на спешни срещи в София при премиера и главния прокурор заради водната криза в областния град

Министерският съвет ще отпусне 2,7 милиона лева на Община Перник за справяне с водната криза, стана ясно след срещата при Борисов, в която участваха финансовият министър Владислав Горанов и регионалният – Николай Нанков. С парите ще бъдат реконструирани утаителите на пречиствателната станция за питейни води, която обслужва Перник и околните села. Средствата, които ще бъдат осигурени с постановление на Министерския съвет, са първата неотложна мярка, свързана с решаване на водната криза в града. Финансовата подкрепа ще даде възможност на кмета на Перник в спешен порядък да предприеме необходимите към момента действия, съобщи по-късно Борисов във фейсбук.

От своя страна кметът на Перник Станислав Владимиров обяви, че ако няма обилни валежи през зимата, градът ще остане без вода през март догодина.

Припомняме, че от 18 ноември Перник е на воден режим заради намалялото количество вода в язовир Студена, откъдето градът се снабдява с питейна вода. Някои от хората, обаче, се оплакаха, че режимът не се спазва, а кметът подаде сигнал до разследващите за водния режим и нарушения на местното ВиК-дружество. След протест на жителите на града, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков поиска оставката на директора на ВиК-Перник инж. Иван Витанов. 

Срещата при главния прокурор пък бе по повод подаден от кмета сигнал по-рано през седмицата за нарушения от страна на местното ВиК дружество.

Проблем с водоснабдяването има не само в Перник, а в общо 17 области в България. Режим на водата има в района на Ловеч, Плевен, Перник, Добрич, Котел и Омуртаг. По официални данни, това означава, че от воден режим са засегнати 315 000 българи, обяви зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ