Министър Нено Димов подаде оставката си в МС

Министър Нено Димов подаде оставката си в МС

Министър Нено Димов подаде оставката си в МС

Премиерът Бойко Борисов прие оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Тя бе депозирана в кабинета на премиера, съобщават от Министерски съвет. 

Засега не е ясно кой ще го замени на поста. Това ще стане ясно след заседание на Коалиционния съвет на ГЕРБ и Обединените патриоти, който се очаква да се събере в началото на следващата седмица.

Припомняме, че вчера след спецакция на спецпрокуратурата, МВР и ДАНС за водната криза в Перник той беше отведен в за разпит и по-късно задържан за 24 часа. Днес, в късния следобед предстои той да бъде освободен от ареста. Очаква се прокуратурата да даде подробности за обвиненията към Димов по-късно през деня. Очаква се еко министърът да бъде обвинен за безстопанственост и длъжностни престъпления заради източения яз. “Студена”.

Заради водната криза в Перник бяха разпитани и бившият областен управител на Перник Ирена Соколова и отстраненият шеф на местното ВиК - Иван Витанов.

Министър Нено Димов е в правителството от квотата на Обединени патриоти и е предложен от ВМРО. Вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че оставката на Димов ще се обсъжда на коалиционен съвет. От своя страна вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов определи задържането на Димов като „показно убийство“.   

„Не пледирам някой да е в ареста, наш или ваш. Просто казвам, че Нено Димов е един добър специалист, експерт. Това сложи кръст на неговата политическа кариера. Защото след 6 месеца или година и 6 месеца, когато се установи, че той не е виновен, ще е късно - хората ще са останали с впечатлението, че той е виновникът“, заяви лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов пред DarikNews.

Той не намира вина в действията на Димов и го защити с факти, които изреди във връзка с водната криза в Перник. По думите му единствената отговорност на Нено Димов е била да разписва графиците за водоподаването от язовира, подготвени от ВиК, които са на подчинение на МРРБ, а не на МОСВ. Вицепремиерът напомни, че ВиК е към регионалното министерство, а язовир "Студена” е 51% на областната управа, тоест държавна собственост, и 49% на общината. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ