Мирослав Найденов: ДФ „Земеделие“ доказа, че няма политическа протекция

Мирослав Найденов: ДФ „Земеделие“ доказа, че няма политическа протекция

Мирослав Найденов: ДФ „Земеделие“ доказа, че няма политическа протекция

„Въпреки добрите намерения, къщите за гости са се превърнали в нарицателно за злоупотреби. В списъка със 158 души, които трябва да възстановят пълния размер на сумата, има интересни лица - политици, бизнесмени. Ето защо ръководството на ДФ „Земеделие“ е показало смелост, и че не се ползва с политическа протекции“. Това заяви в ефира на БНТ бившият министър на земеделието Мирослав Найденов по повод огромния брой проекти за къщи за гости, които трябва да възстановят субсидията, получена от ДФ "Земеделие" и определи като "безпрецедентно висок" делът на лошите проекти. 

Припомняме, че в сряда Държавният фонд „Земеделие“ публикува на сайта си пълния списък на къщите за гости, на които ще бъдат издадени актове да върнат 100% от получените европари. До момента са обработени 276 от общо 288 проекта, получили финансиране за изграждане за периода 2007-2013 г. Засега са открити 253 производства за общо 46,4 млн. лв. От тях, върху 158 проекта е наложена пълна санкция, тоест ще връщат изцяло получените суми, като общата сума по тях е изчислена на 43,1 млн. лв. Останалите 95 проекта са с частична санкция, която възлиза на 3,3 млн. лв. Проектите, на които не е наложена санкция към момента са 23. Останалите 12 инвестиции още са в процес на проверки.

Мирослав Найденов припомни, че подобна мярка е била въвеждана и за предприсъединителната програма САПАРД, но тя се отнасяла само за малки семейни хотели. Според Найденов проблемът идвал от последващия 5-годишен контрол на проектите от страна на ДФ „Земеделие“, след като те вече са били одобрени и са получили финансиране.

Според доклада на Фонд „Земеделие“ най-честите нарушения са заради неизпълнение на ангажимента за създаване на нови работни места, липсата на активи, за които е изплатена субсидията, както и изкуствено създадени условия, с цел получаване на предимство в противоречие с целите на мярката.

„Трябва да бъдат правени проверки по отношение на изпълнението на този бизнес план. И тъй като сега резултатите са, че този бизнес план очевидно не е изпълняван, затова ДФ „Земеделие“ претендира за възстановяване на сумите“, категоричен бе Мирослав Найденов. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ