Какви руснаци воюват в Сирия

Какви руснаци воюват в Сирия

Какви руснаци воюват в Сирия

Руското външно министерство за пръв път призна, че няколко десетки руски граждани и граждани на бившите съветски републики са убити в Сирия.

Според три различни източника на Ройтерс около 300 души, работещи за руската частна военна организация „Вагнер“ са били убити или ранени на 7 февруари при въздушните и наземни бомбардировки на международната коалиция в североизточната част на Сирия, близо до Деир ез Зор.

До момента руското външно министерство признаваше за смъртта на петима руснаци в Деир ез Зор и определяше като „дезинформация“ всички публикации за големия брой жертви.

В съобщение от вчера ведомството на Сергей Лавров заявява: „По време на военни сблъсъци, в които по никакъв начин не е участвал нито един руски войник (…), са починали граждани на Русия и ОНД (бившия СССР, бел. ред.). И добавя, че ранените са получили помощ в различни болници в Русия.

"Както вече беше съобщено, руски граждани са заминали по собствена инициатива и по най-различни причини за Сирия (…).Не е работа на министерството да оценява дали техните решения са легитимни и законни“, подчертава министерството.

Преди десетина дни в медиите се появиха съобщения, че вероятно руски отряд от т.нар. частна военна компания „Вагнер“ е претърпял разгром в Сирия.

Руското МИД отрече да разполага с информация за загиналите петима руснаци. Говорителката Мария Захарова каза, че сред убитите няма руски военни. Външният министър Сергей Лавров заяви пред Би Би Си, че информацията за убити руски военни е „опит за спекулация с войната“.

Ударът, при който вероятно са убити руснаците, е нанесен на 7 февруари от международната коалиция, оглавявана от САЩ. Американските военни потвърдиха, че отрядът, който са обстреляли, се е опитвал да атакува подкрепяните от коалицията сирийски бунтовници. Т.е. бият се за режима на Башар Асад.

Руското военно министерство излезе с друга версия: че никой не е нападал бунтовниците, а групата е провеждала операция срещу ДАЕШ.

Според руската секция на Би Би Си това не е първият подобен случай с руснаци в Сирия. Само през септември 2017 г. там са убити най-малко 54-ма войници на руски частни военни компании.

След сблъсъка в началото на февруари се появиха съобщения, че от Сирия са евакуирани и настанени в 4 военни болници неизвестен брой ранени руснаци. Ройтерс цитира военен лекар от московска болница, според когото към 10 февруари там има 50 такива пациенти, 30% от които са тежко ранени. Според него от петък до понеделник в Москва са пристигнали 3 военно-транспортни самолета с ранени.

По-късно руски опозиционни медии започнаха да публикуват имена на убити.

Частната военна компания „Вагнер“ е неформална военна организация, за която се смята, че е участвала в бойните действия в Донбас на страната на сепаратистите и във войната в Сирия на страна на Асад. Съществуването й излезе на бял свят от публикация в изданието "Фонтанка" през есента на 2015 г., припомня руската секция на Би Би Си. За основател на компанията се сочи Дмитрий Уткин (с позивна Вагнер), полковник от запаса, бивш командир на отряд на силите със специално предназначение (спецназ). Според публикациите зад частната армия може би стои Евгений Пригожин, наричан „готвача на Путин“ чрез свързаната с него компанията "Евро Полис". За нея се твърди, че е сключила споразумение с режима на Асад, по което получава ¼ от постъпленията от продажбата на петрол от отнетите от ДАЕШ територии.

Москва отрича участието на руски частни военни компании във войната в Сирия.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ