Може ли Шотландия да стане следващата Каталуния?

Може ли Шотландия да стане следващата Каталуния?

Може ли Шотландия да стане следващата Каталуния?

Броени дни след британските парламентарни избори, на които Консервативната партия на премиера Борис Джонсън спечели абсолютно мнозинство в парламента, на север назрява проблем. В Шотландия изборите бяха спечелени от Шотландската национална партия, левоцентристка политическа сила, която не иска да има нищо общо с повечето политики на консерваторите и най-малко - с Брекзит, пише журналистът Ишан Тарур за в. "Вашингтон пост", цитиран от БТА.

Въпреки призивите на Джонсън за единство в Обединеното кралство, лидерката на шотландските националисти Никола Стърджън заяви още веднъж, че партията й иска нов референдум за независимостта на Шотландия. Позицията на Джонсън е, че няма да допусне подобен референдум.

Налице са всички предпоставки за конституционно противопоставяне. Правят се паралели между Шотландия и испанската автономна област Каталуния, чиито регионални власти през 2017 г. организираха референдум за независимост, обявен от Мадрид за незаконен, изтъква Тарур.

Каталунските сепаратисти в продължение на години твърдят, че искат от Мадрид това, което Шотландия получи от Уестминстър през 2014 г.: правото да произведат законен референдум. Никола Стърджън не желае да предприема действия, които могат да доведат до сцени, подобни на хаоса в Каталуния от 2017 г., но е убедена, че Шотландия има право на нов референдум, обобщава Ишан Тарур.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ