МВР и Агенция "Митници" ще подават сигнали за разследвания до Европейската прокуратура

МВР и Агенция Митници ще подават сигнали за разследвания до Европейската прокуратура

МВР и Агенция "Митници" ще подават сигнали за разследвания до Европейската прокуратура

МВР и Агенция "Митници" вече ще могат да подават сигнали до Европейската прокуратура по образувани наказателни производства. Двете институции ще могат да уведомяват Европейската прокуратура, за да прецени тя дали да изземе производствата за собствено разследване. Досега подобна възможност имаше само Върховната касационна прокуратура /ВКП/, съобщи министерството на правосъдието. 

След нотификацията Европейската прокуратура ще може да взаимодейства директно с органите на полицията и митническите органи, без този процес да е опосредстван от ВКП. За подобно действие е настояла европейският главен прокурор Лаура Кьовеши с цел да се засили сътрудничеството и ефективността на разследванията, уточняват от правосъдното ведомство. 

МВР и Агенция "Митници" ще функционират и като звена, които препращат сигналите, получени от националните органи до централната служба на Европейската прокуратура в Люксембург, когато националните органи изберат този канал на комуникация. 

Разширен е и кръгът от институции, които могат да подават сигнали към Европейската прокуратура. Това са всички органи на Република България, които в хода на дейността си са получили информация за престъпление, спрямо което Европейската прокуратура би могла да упражни своята компетентност.
Министерство на правосъдието ще продължи да работи активно, за да улесни процеса на подаване на сигнали, като оттам напомнят, че всички граждани могат да подават сигнали.

Подробна информация на български език, както и необходимият формуляр, може да бъде намерена ТУК

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ