МЗ дава на прокуратурата данни за доставки на респиратори, маски и лекарства

МЗ дава на прокуратурата данни за доставки на респиратори, маски и лекарства

МЗ дава на прокуратурата данни за доставки на респиратори, маски и лекарства

Материалите от проверката на Министерството на здравеопазването за закупени от Китай респиратори, маски и лекарства за периода на извънредната епидемична обстановка от 13 май миналата година до момента отиват в прокуратурата. Това каза в интервю за БНР зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров. 

Проверката е показала, че става дума за непрозрачни процедури и по-високи от пазарните цени. "Заобиколени са били стандартните практики за съгласуване, а подписването на договор, издаването на фактура и плащания са се случвали в рамките на един ден. Ще изпратим материалите в прокуратурата. Общото между тези процедури говори за крайно непрозрачно управление в министерството в този период. Не са изпълнени елементарни процедури и нормативни актове за дейността на министерството на здравеопазването", поясни Димитър Петров.

По думите му, не е ясно откъде са пристигали офертите. "Получихме обяснения, устни, че са идвали от Министерството на икономиката и по линия на търговските представителства. Проверката обаче показа, че в Министерството на икономиката не знаят за подобно нещо. Не е ясно кой е носил тези оферти, по какъв начин са набирани, по какъв начин са оценявани“, изтъкна д-р Петров.

Не е имало и работна група, която да обсъжда процедурата. Договорите не съдържат неустойки. В тях е имало срок за доставка 20 дни, който не е бил спазен в нито един от случаите. "Последните респиратори например са дошли чак през септември. Харчени са били допълнително средства за доокомплектоване на респираторите и за тяхното инсталиране. Прави впечатление, че 50 респиратора са на двойни и тройни цени от тези, които след това са купувани с някакви процедури. Поне 30 хиляди отгоре е цената", каза още д-р Димитър Петров. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ