На изборите 2 в 1 гласуваме с една карта, но получаваме две разписки (видео)

На изборите 2 в 1 гласуваме с една карта, но получаваме две разписки (видео)

На изборите 2 в 1 гласуваме с една карта, но получаваме две разписки (видео)

Само с една карта ще се гласува на изборите за президент и нов парламент на 14 ноември, реши Централната избирателна комисия. Обсъжда се и разписките от машините да се пускат в една кутия, но засега този въпрос все още подлежи на уточняване. Това обяви говорителят на ЦИК Росица Матева на брифинг, на който беше демонстрирано как ще се гласува с машини. 

Технологията на гласуване 2 в 1

- Всяка машина ще бъде активирана с карта, която се подава от комисията на избирателя. На нея има надпис "За избирател".

- След като картата се постави в машината, се визиуализира първият екран, на който е информацията за какви избори може да се гласува. На екрана ще има три опции - най-отгоре ще пише "Избори за президент и вицепрезидент и народни представители", втората опция е само "Президент и вицепрезидент", а третата - само за народни представители.

- Избирателят има право да промени избора си, ако е сгрешил нещо, или да направи преглед на своя избор и дори да го промени. След това трябва да натисне бутона "Гласуване". 

- Когато сме избрали да гласуваме и в двата избора, при натискане на бутона "Гласуване", ще се отпечатват две разписки. От ЦИК предупреждават избирателите да не дърпат разписките, а да изчакат звуковия сигнал и тяхното разпечатване от машината.

Росица Матева и Цветозар Томов от ЦИК показаха и бюлетините, с които ще гласуват избирателите в секции под 300 души избиратели. "Има различен цвят на защитата на бюлетината отзад. За да може и след като са сгънати, да бъде ясно, за кой от видовете избори е гласувал избирателя и да пусне съответната бюлетина в кутията за съответния вид избор", допълни още Росица Матева.

[[{"fid":"381872","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":401,"width":750,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Снимка: Кадър от излъчване на живо по БНТ

ЦИК обсъжда разписките от машините да се пускат в една кутия, но въпросът все още подлежи на уточняване. Няма окончателно решение и за общия брой на секциите, които ще са с машини. По принцип в страната са около 9400. В 2119 секции ще се поставя и второ устройство. В секциите в чужбина все още не е ясна бройка броя машини и секциите, които ще са оборудвани с такива. От ЦИК са взели решение, че в секции, в които има гласували над 320 избиратели на предните избори, да се поставя по още една машина, за да няма струпване.

[[{"fid":"381873","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":432,"width":855,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Снимка: Кадър от излъчване на живо

Софтуерът за машините ще се модифицира от "Сиела норма". Предмет на същата обществена поръка е логистиката и поддръжката на машината.

Стана ясно още, че ЦИК е решила да потвърди решението на районната комисия в Стара Загора за отказ на регистрация на "Демократична България". Причината за това е, че са регистрирали документите си с електронните подписи от двамата представляващи, въпреки чи не са подадени по електронен път, а са занесени на място хартиени разпечатки в РИК-Стара Загора. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ