Националистически подход към Брекзит видя гръцкият премиер

Националистически подход към Брекзит видя гръцкият премиер

Националистически подход към Брекзит видя гръцкият премиер

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас смята, че безизходната ситуация около излизането на Великобритания от Европейския съюз е резултат от "националистическия подход" и "шовинистичната реторика" при решаването на политическите, икономическите и социалните проблеми на страната. Ципрас изрази мнението си по темата в интервю за британския вестник "Файненшъл таймс", цитирано от ТАСС.

"Брекзит е много лошо развитие на събитията както за Европа, така и за Великобритания", казва Ципрас. "Но всичко, което виждаме днес, е следствие от шовинистичната реторика, обещанията за пробив чрез националистически подход, а не чрез колективни решения", заявява гръцкият премиер, цитиран от БТА.

Той припомни, че Гърция от своя тъжен опит е осъзнала, че продължаването на членството в еврозоната и ЕС съответства на националните й интереси.

"Ако в такава важна държава като Великобритания има толкова много трудности в търсенето на път за Брекзит, представете си какво (би могла да преживее) Гърция. Събитията около излизането на Обединеното кралство от общността доказват, че този път, националистическият път, не представлява посока, с помощта на която е възможно да бъде постигнат пробив в разрешаването на реалните проблеми", допълва той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ