Над 20 000 полицаи ще охраняват изборните секции

Над 20 000 полицаи ще охраняват изборните секции

Над 20 000 полицаи ще охраняват изборните секции

Над 20 000 полицаи и близо 800 пожарникари ще участват в охраната на 7026 места с 11 983 секции на територията на цялата страна. Това обяви на брифинг за сигурността на изборите зам.-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Тодор Гребенаров. 

Към момента в МВР са подадени 144 сигнала за нарушения във връзка с предстоящите избори. По 163 преписки се извършват предварителни проверки под наблюдението и указанията на наблюдаващи прокурори. Образувани са 14 досъдебни производства за престъпления. 34 са задържаните с полицейска мярка лица. 

Извършено е охранително и противопожарно обследване на двете печатници, които изготвят изборните материали и бюлетини, и едната печатница, която изготвя печатите за секциите, логистичната база, където се съхраняват техническите устройства за машинно гласуване, всичките 31 РИК-а, плюс местата по общините, където ще се съхраняват изборните книжа и материали до 3 април. Общата бройка машини, които ще бъдат доставени до секциите, е 9394.

Определени са 409 подвижни секции за трудноподвижните хора. Подадени са молби за охрана в 88 covid-секции в болници и 185 подвижни covid-секции. 

За всички служители на МВР са осигурени лични предпазни средства - маски и ръкавици, а за участващите в подвижните Covid-секции допълнително ще бъдат осигурени еднократни защитни облекла.

"Създадена е ускорена организация за издаване на лични карти през март, като за месец са издадени над 125 000 лични карти, два пъти повече в сравнение с предходните избори. Възможността за гласуване с изтекли лични документи е разписана в Закона за извънредното положение", поясни зам.-директорът на Дирекция "Български документи за самоличност" Цветомир Панчев. 

В МВР е изграден щаб, който координира цялостната дейност с всички ведомства и институции, имащи отношение към изборния процес.

От 8 март е на разположение денонощна телефонна линия 02/90 112 98 и имейл izbori2021@mvr.bg, на който всички граждани, които желаят, могат да подават сигнали, свързани с нарушение на изборния процес, отделно такива сигнали могат да бъдат подавани и в районните управления и на телефон 112.  

Около 6,7 милиона българи имат право на глас на парламентарните избори. Това каза говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Димитър Димитров по време на брифинг.  35 са медиите, акредитирани да отразяват изборния ден. Сред тях има и пет международни - Франс прес, Ройтерс, Асошейтед прес, Ал Джазира Великобритания и македонският Канал 5. Пет социологически агенции ще работят по изготвянето на екзитпол. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ