Над 600 хиляди българи в зоната на "контролирания вот"

Над 600 хиляди българи в зоната на контролирания вот

Над 600 хиляди българи в зоната на "контролирания вот"

11% от имащите право на глас са склонни да участват в изборна търговия. Това става ясно от  национално представително изследване на „Галъп интернешънъл“ , проведено дни преди изборите за местна власт в неделя. За поредна година социологическата агенция проверява каква е нагласата към „стимулирано“ или „наложено“ гласуване като задава въпроса: „Вие лично, бихте ли, или не бихте приели да гласувате на местните избори за даден кандидат, партия или коалиция срещу заплащане, друг стимул или по принуда?“. Изследването дава представа в известна степен за цялостната величина на явлението „контролиран вот“.

Откровено призналите 11% се равняват условно на над 600 хиляди души – от общо около 5.5 милиона постоянно пребиваващи у нас и имащи право на глас. Други 8% от запитаните се колебаят и дават отговор, че не могат да преценят, тоест, известна част от тях могат да се причислят към тези, които открито признават, че биха продали гласа си, обясняват оциолозите.

 Все пак 81% от останалите казват, че не биха приели участие в контролиран вот. Сред онези, които със сигурност се очаква да гласуват на тези местни избори, процентът признаващи си също е над една десета.

С вай-висок дял сред тези, които признават, че биха гласували при стимул или принуда, са представители на най-бедните и ниско образованите слоеве от населението, респективно при ромите делът на склонните е 40%. "За поредна година се установява, че най-младите са и в най-голяма степен склонни на откровеност по въпроса за зависимия вот. Това е и индиректно отражение на демографската ситуация в страната, която се характеризира с все по-сериозна гетоизация сред най-млади възрастови групи. Разбира се, за немалка част от гласоподавателите би трябвало да отчетем икономическата безизходица или работодателската принуда", уточняват от "Галъп". 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ