нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Над една трета от германците искат Меркел да се оттегли още преди следващите избори

Снимка: Guliver / Getty images

Изследване социологическата агенция ЮГов(YouGov ) показва, че 38% от германците биха желали канцлерката Ангела Меркел  да бъде сменена начело на правителството още преди изтичане на мандата й през 2021 г., предаде ДПА.

Според проучването, поръчано от ДПА и оповестено днес, 43% обаче смятат, че тя трябва да остане на поста си до следващите парламентарни избори, които трябва да се състоят след по-малко от 3 г. , а 18 на сто не са изразили мнение по въпроса. За предсрочно оттегляне на Меркел са се изказали най-много привърженици на деснопопулистката партия "Алтернатива за Германия" – 78% от тях.

Меркел сдаде председателството на Християндемократическия съюз в началото на декември след 18 г. начело на ХДС. Тя бе сменена от генералния секретар на партията Анегрет Крамп-Каренбауер. На конгреса Меркел каза, че би желала да изкара мандата си като канцлер до края, припомня БТА.

ДПА отбелязва, че Меркел може да бъде сменена само ако настъпи промяна в управляващата коалиция - ако например социалдемократите я напуснат, или ако се стигне до предсрочни избори след загуба на вот на доверие в канцлера в Бундестага.

още по темата
още от Политика