Наемат 2309 безработни по регионалните програми за заетост

Наемат 2309 безработни по регионалните програми за заетост

Наемат 2309 безработни по регионалните програми за заетост

По регионалните програми за заетост ще се наемат на работа общо 2309 безработни. На пълно работно време ще работят 1762, на непълно 547. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на парламентарния контрол. В заетост ще се включат безработни младежи, хора над 50-годишна възраст, продължително безработни, както и други уязвими групи.

Със средствата от държавния бюджет ще се финансира месечно възнаграждение от 610 лева при пълен работен ден, 3.66 лв. почасово възнаграждение при непълен работен ден, допълнителни възнаграждения по трудовото законодателство и осигуровки за сметка на работодателя. Периодът на субсидиране на заетостта ще бъде 4 месеца.

Към настоящия момент в Министерството на труда и социалната политика се извършва преглед и утвърждаване на постъпилите програми, като от 3 август ще се наемат безработни за поддръжка на пътна мрежа, паркове, градини, детски и спортни площадки, събиране и извозване на отпадъци, поддържане на паметници на културата, гробищни паркове и други. В хода на работата ще се спазват указанията на МЗ и на други институции за противоепидемичните мерки, уточни Сачева. 

В началото на юни тази година социалното министерство започна процедура по разработване на регионалните програми за заетост. С цел засилена подкрепа от страна на държавата в условията на криза, предизвикана от разпространението на COVID-19, бяха увеличени средствата за регионални програми, като финансовият ресурс от държавния бюджет е 6 млн. и 344 хиляди лева, от които - 4 млн. и 758 хиляди лева, планирани по Националния план за действие по заетостта за 2020 година, и още 1 млн. 586 хиляди лева чрез преразпределение на неусвоени средства по програми и насърчителни мерки. Размерът на средствата за финансиране на програмата за всяка област е определен по методика, която отчита безработните.

Председателите на всички 28 комисии по заетостта в областните съвети за развитие в страната са представили в МТСП за утвърждаване 28 регионални програми по една за всяка област. До 30 юни 2020 година е създадена организация за разработване на програмите, като всички регионални програми са одобрени от комисиите по заетостта. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ