Напрежението между САЩ и Китай няма да изчезне при победа на Байдън

Напрежението между САЩ и Китай няма да изчезне при победа на Байдън

Напрежението между САЩ и Китай няма да изчезне при победа на Байдън

Напрежението между САЩ и Китай няма да изчезне, дори ако кандидатът на Демократичната партия за президент на САЩ Джо Байдън спечели изборите през ноември. Това заяви пред Си Ен Би Си Таймур Байг, главен икономист и управляващ директор за групови изследвания в DBS Group Research.

Отношенията между двете най-големи икономики на планетата се влошиха от началото на годината, след като Вашингтон взе на прицел редица китайски технологични гиганти, от производителя на телекомуникационно оборудване Huawei до собственика на популярното приложение TikTok  - ByteDance. Администрацията на Тръмп твърди, че китайските компании събират лични данни на американски потребители и ги предоставят на правителството в Пекин. Huawei и ByteDance отхвърлят тези обвинения.

„Представете си сценарий, при който Байдън става президент. Не мисля, че проблеми с технологиите ще бъдат разрешени. Нещата няма да са толкова нестабилни и ще има някакви правила, но напрежението ще остане”, коментира Байг.

Ескалацията на търговския конфликт между Вашингтон и Пекин започна през 2018 г., когато администрацията на Тръмп наложи тарифи върху вноса на китайски стоки за милиарди долара. Пекин отговори със собствени мита върху американския внос, като размяната на икономически санкции между двете страни продължава и до днес.

Републиканците в САЩ възприеха политиката на Тръмп „Америка на първо място“, изоставяйки традиционните партийни ценности като свободната търговия. Байдън също изрази недоволство от търговската война с Китай, като заяви, че тя вреди на американския бизнес и на потребителите. Въпреки това той също призова САЩ да „подходят по-твърдо към Китай“.

„От една страна може да се каже, че търговското напрежение накара Китай да увеличи инвестициите в местната технология. Тръмп един вид притисна Китай в ъгъла и накара страната да потърси самодостатъчност. Така че, не мисля, че това ще навреди на Китай в краткосрочен план“, коментира Байг.

„Това обаче се превръща в голям проблем за производителя на полупроводници SMIC както и за други технологични компании, които няма да имат достъп до важни технологии“, добавя той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ