Няма ли консенсус с бизнеса, Наредба №18 няма да съществува, категоричен е Борисов

Няма ли консенсус с бизнеса, Наредба №18 няма да съществува, категоричен е Борисов

Няма ли консенсус с бизнеса, Наредба №18 няма да съществува, категоричен е Борисов

Наредбата за касовите апарати няма да влиза в сила, докато не бъдат изчистени всички притеснения на представителите на малкия и средния бизнес. Това нареди премиерът Борисов на финансовия министър Владислав Горанов в началото на днешното правителствено заседание.

„Докато не се постигне консенсус, Наредба №18 няма да съществува. Когато постигнете консенсус, ще ме поканите, и тогава ще я има. Интензивни разговори значи всяка седмица да срещаш по една организация и да премахваш проблемите и притесненията им. Когато ги убедиш, тогава ще убедиш и мен“, заяви министър-председателят. Според него, целта на Наредбата е да се ограничи сивият сектор, но това не трябвало да става за сметка на бизнеса.

По думите на финансовия министър Владислав Горанов обаче, по наредбата имало още много работа.

„Искам да уверя всички, които са заинтересовани, че докато не постигнем пълно съгласие с отделните организации, няма да продължим напред. Започват интензивни разговори къде и как трябва да бъде оптимизиран процесът, така че да не се затруднява малкият и среден бизнес. Създадени са работни групи, които отчитат спецификите на отделните бизнес процеси. Няма да продължим напред, докато не постигнем консенсус“, обеща финансовият министър Владислав Горанов.

Припомняме, че срещу Наредба №18 се обявиха повечето работодателски организации, а търговци и ресторантьори няколко пъти излизаха на протест. Причината - спорната наредба задължава собствениците на обекти да добавят специален модул в софтуерите си, който дава достъп на проверяващите до личните данни на всички от персонала и до рецептурните книжа, които често са фирмена тайна.

От бизнеса вече представиха своите опасения, сред които има и притеснение от техническите параметри при изпълнението на наредбата. Миналата година 42 браншови организации и фирми внесоха жалба и в съда с искане за спиране на промените и Наредбата, но Върховният административен съд (ВАС) отхвърли като неоснователно искането им. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ