Народното събрание се отказа от изслушването на премиера в оставка

Народното събрание се отказа от изслушването на премиера в оставка

Народното събрание се отказа от изслушването на премиера в оставка

Премиерът в оставка Бойко Борисов не се появи в Народното събрание въпреки решението на депутатите от петък днес той да бъде изслушан по Плана за възстановяване и устойчивост. Дневният ред обаче беше променен и тази точка отпадна.

Кабинет ГЕРБ - СДС няма да получи подкрепа от нито една парламентарна група в парламента извън собствената си. Това заявиха пред БНТ в кулоарите на парламента представителите на "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се мутри вън", а от парламентарната трибуна същата теза подкрепиха и от ДПС, и БСП. 

Заради промяната на дневния ред, обаче, парламентарните групи изразиха недоволството си от отсъствието на Борисов с декларации с различни акценти. 

"Хубаво е българските граждани да знаят какво се случва в този парламент. Преди заседание има Председателски съвет, където се определя дневният ред. След това влизаме в зала, установяваме, че парламентарни партии започват да четат декларации", каза председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов в декларация от името на група.

Той определи декларацията на ГЕРБ като върха на глупостта. "Вътре беше пълно с неистини. Ако нещо ви учудва защо залата гласува така предните два дена, това е, защото няма политическа партия, която да се докосна дори до вас. Всеки в тази зала, който е извън ГЕРБ, трябва да знае, че ако гласува каквото и да е с ГЕРБ, ще бъде предател към гражданското общество. Тук няма поле за размисъл. Дали ние ще съставим кабинет, или не, първо ще видим какво ще направи ГЕРБ, след това ще дойде процедурата при нас, след това ще видите какво ще направим ние", каза още Йорданов. Според него този, който вземе трети мандат, трябва да помисли добре какво ще направи. 

"Всякакви опити да се внушава, че БСП и ГЕРБ могат да правят нещо заедно са безпочвени. Очевидно има някакво разместване на пластовете и неяснота в позициите на някои партии. За нас политиката на ГЕРБ създава хаос и несигурност в държавата. Не се поддавайте на тези провокации. Поведението на Борисов е ясно. Ще продължава да ни забавлява със скечове. Новите политически обекти обаче не могат сами, не им стигат гласове. В същото време нападат БСП и отказват протегнатата от нас ръка. Очевидно става въпрос за липса на политическа мъдрост. Никога не сме се месили в поведението на други партии, но тъй като сега всички ни предизвикват, ще си кажем мнението. Още в 44-ото НС заявихме, че "Обединени патриоти" са явни партньори на ГЕРБ. Скрито управляващият партньор е ДПС", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.  

Детрониране на ГЕРБ от властта - това е промяната, няма друга. Това каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. "Тук се поставя въпросът за новото мнозинство в парламента, въпросът за задкулисието, за вота на избирателите, за идеологията. Ние от ДПС много лесно ще отговорим на този тон и на тези въпроси. Първо, ние сме партия, която отпреди демокрацията искаме демокрация. Отпреди 10 ноември нашите корени, нашите родители, нашите предци са се борили за това. Някои от тях са още живи. Второ, веднага след промените ДПС винаги е следвала една много ясна принципна позиция - НАТО и след това ЕС. Никога не е изневерявала на тази позиция. ДПС винаги е показвало ясно каква линия на политика следва. Това го правим и в предното, и в по-предното, и в сегашното Народно събрание", каза още Цонев. 

Лидерът на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов посочи от своя страна, че няма нужда да се обсъжда и спекулира по въпроса коя партия е подкрепила протестите, както и с акцията на "Росенец" миналото лято, за която ще поиска създаване на специална анкетна комисия. "Нека види българското Народно събрание и българското общество, каква е истината за този "Дисниленд" на корупцията. Нека видим как институциите са си затваряли очите, как не са правили проверки, как с тяхно съдействие са регистрирани обекти, които не могат да бъдат регистрирани. Така че, нека бръкнем в тази рана и нека покажем на българското общество, дали в този парламент има воля за реална промяна или просто ще си приказваме, за да сменим Борисов с някои сламен човек, с който всичко да си продължи по старому", добави Иванов. 

Лидерът на парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова за пореден път настоя планът за възстановяване да бъде представен лично от Бойко Борисов. Според нея планът трябва да бъде доработен и в него да се предвидят по-сериозни социални мерки. "Той трябва да бъде внесен в европейските институции до 30 април, а одобрението да се случи до края на юли, което ще позволи практически средствата за стартиране на проектите да са налични незабавно. Това са средства, които биха дали значителен тласък за развитие на българската икономика. Буквално от юли може да започне инвестирането им. Народното събрание трябва да бъде на висотата на очакванията на българските граждани – нещо, на което Борисов не може да отговори. Българският парламент няма да излезе в отпуск, няма да си вземе болнични, няма да избяга от поста си, а ще направи и невъзможното Планът да бъде внесен своевременно в европейските институции и да бъде максимално добър за българската икономика и домакинства”, каза Манолова.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ