Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Най-вероятна дата за предсрочните избори в Украйна е 21 юли

Украинският президент Володимир Зеленски

Снимка: Guliver / Getty images

Украинският президент ще подпише до дни указ, с който формално ще разпусне парламента и ще определи дата за предсрочни избори, каза в телевизионно изявление негов съветник, цитиран от Асошиейтед прес.

Андрий Богдан изрази надежда, че Върховната Рада (парламентът) ще гласува промени в избирателния закон, преди да бъде разпусната. Според него най-вероятна дата за изборите засега се очертава 21 юли.

Броени минути след като встъпи вчера в длъжност, новоизбраният президент Володимир Зеленски изненадващо обяви, че разпуска парламента, в който преобладават съюзници на досегашния държавен глава Петро Порошенко. Тази сутрин Зеленски се срещна с политически лидери в парламента, за да обсъди с тях разпускането на парламента и следващите политически ходове.

Според Богдан при днешните консултации с президента почти всички парламентарни групи са се съгласили с разпускането на Радата и с извънредните избори. "Ние смятаме, че това ще бъде важна крачка към обновяване на парламента и попълването му с нови прогресивни лица, които имат желание и възможност да работят за Украйна", каза Зеленски, цитиран от ТАСС.

Съветникът добави, че утре може да се състои извънредно пленарно заседание на Радата, на което да се разгледат промени в изборното законодателство. Вероятно ще се премине към изцяло пропорционална система по партийни листи, като бъде отменена досегашната смесена система, при която 50 процента от депутатите в Радата се избират мажоритарно. Богдан потвърди и информацията, че депутатите могат да понижат партийната "бариера" за влизане в парламента от сегашните 5 на сто до 3 на сто.

Според съветника държавният глава още не е назначил шеф на своята администрация, но това не пречи съответните укази да бъдат приети в най-скоро време, дори още тази вечер.

още по темата
още от Политика