Назарбаев ще контролира Казахстан, докато е жив, предричат руски издания

Назарбаев ще контролира Казахстан, докато е жив, предричат руски издания

Назарбаев ще контролира Казахстан, докато е жив, предричат руски издания

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев, който заяви вчера, че напуска висшия пост, тръгва по пътя на изтъкнати световни управници като китайския лидер Дън Сяопин, останал и след оттеглянето си безспорен "баща на нацията", и Фидел Кастро, останал на върха на кубинския политически Олимп, пише в. "Росийская газета", цитиран от БТА.

До следващите избори и. д. президент до края на мандата ще бъде председателят на казахстанския Сенат Касим-Жомарт Токаев, който положи клетва днес. Назарбаев остава водач на управляващата партия "Нур Отан" ("Светло отечество"), а като председател на националния Съвет за сигурност ще може да дава нареждания на държавния глава, уточнява московският официоз.

Назарбаев превърна Казахстан в успешна съвременна държава. Негова е идеята за т. нар. триединна задача - изграждане на пазарна икономика, демонтиране на тоталитарната идеологическа система и модернизация на всички обществени институции. Така властите успяха да увеличат 15 пъти обема на икономиката, 9 пъти - доходите на населението, пресметнати в долари, и почти десеторно да намалят бедността, отбелязва "Росийская газета".

Според източник на "Ведомости", близък до президентската администрация в Русия, Назарбаев се е консултирал преди оставката си с различни политически сили и с Москва, а кандидатурата на Токаев като временен президент не е избрана случайно. След Назарбаев той е най-известният в света казахстански политик, изградил здрави връзки с ръководствата на двете основни съседни страни - Русия и Китай.

Пълномощията на Назарбаев надхвърлят обаче президентските и той ще контролира политическия процес в Казахстан, докато е жив и дееспособен, подчертава политологът Аркадий Дубнов.

За подобен преход на властта в Русия държавният глава трябва да има малко по-различна представа за мястото си в света, разсъждава той. "Нашият лидер вижда сам себе си някъде на небето, той е човек-мисия - смята Дубнов. - Огромен брой интереси и кланове в Русия са фокусирани върху Путин. Ако в Русия се повтори казахстанският сценарий, на другата сутрин, след като (Путин) обяви това, ще се вдигне врява. Русия е страна с множество влиятелни групировки около президента и те ще започнат схватка за власт веднага щом се разбере, че той ще напуска".

Според експерта в Казахстан няма толкова много кланове и те всички са опитомени - няма да изгубят нищо, ако слушат Назарбаев.

"Назарбаев остава глава на Казахстан", резюмира в заглавие "Независимая газета". Оставката му е планомерна, обмислена и съвсем хармонично приключва днешния етап от едва започналия преход на властта в страната, смята ориенталистът Александър Князев.

Политическата система на Казахстан наподобява донякъде иранската, в която върховният лидер е юридически и фактически ръководител на страната, посочва той. Същевременно изборът на заместник е правилен и в правен аспект, и в политически план, защото Токаев е "вероятно най-авторитетният в чужбина политик след самия Назарбаев, добре го познават в Москва, Пекин, Вашингтон и Брюксел, а огромният дипломатически опит ще му позволи да поддържа баланса в отношенията на държавата със световните силови центрове всички нейни партньори", прогнозира експертът.

Нурсултан Назарбаев се отказа от президентските пълномощия, но запази по-важната си позиция на доживотен държавен глава, констатира и "Комерсант".

Този пост има официално наименование - "Първи Президент на Република Казахстан - Елбасъ". Такъв е само г-н Назарбаев, съответно той не може да има конкуренти, пише вестникът.

Съставът на Съвета за сигурност се съгласува с Назарбаев, а задачите му включват фактически контрола над всички държавни структури в Казахстан. С Назарбаев се съгласуват и инициативите, засягащи основните насоки на вътрешната и вътрешната държавна политика.

Забранено е да се възпрепятства дейността на "първия президент", обидите и посегателствата "срещу неговата чест и достойнство, включително да се оскверняват негови изображения" - законът предвижда и наказателна отговорност в подобни случаи. Пълният имунитет на Назарбаев обхваща и членовете на семейството му, цялата негова и тяхна собственост, средствата за връзка, кореспонденцията и документите им.

"Казахстан засега е единствената постсъветска страна с изграден модел, предвиждащ доживотна власт на един и същи човек, при който няма значение кой седи в президентското кресло. Пример, който може да се окаже заразителен", коментира руският всекидневник.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ