Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Над 500 тона се оказа заразеното със салмонела месо

Снимка: Getty Images

544 тона е заразеното със салмонела пилешко месо, което е внесено от Полша в България, а не както беше обявено вчера – над 100 тона, информира bTV

„Около 109 тона вече са установени и иззети. Заразеното месо не е стигнало до търговската мрежа, а е било на склад при различни оператори“. Това обяви земеделският министър Десислава Танева. Тя уточни, че са изпратени 17 сигнала по системата за уведомяване на Европейската комисия за опасните партиди с охладено пилешко месо от Полша. Те засягат няколко страни в Европейския съюз, сред които и България.

Първият сигнал е постъпил още през месец март тази година. Потребителите, обаче, не били уведомени навреме, тъй като стоката подлежала на преработка и не била за директна консумация. Такова съобщение се правело от БАБХ, но само при условие, че полученият продукт е за директна консумация.

Българската агенция по безопасност на храните е стартирала проверки в търговската мрежа за наличности.

От 17-те сигнала, 15 се отнасят за един и същ полски производител. Оказва се, че той е внесъл продукти не само у нас, а в поне още седем европейски държави. По думите на министър Танева, страната ни няма правомощия да забрани въпросният производител да продава за България. 

още по темата
още от Политика
25
Събота
Януари