Над 500 тона се оказа заразеното със салмонела месо

Над 500 тона се оказа заразеното със салмонела месо

Над 500 тона се оказа заразеното със салмонела месо

544 тона е заразеното със салмонела пилешко месо, което е внесено от Полша в България, а не както беше обявено вчера – над 100 тона, информира bTV

„Около 109 тона вече са установени и иззети. Заразеното месо не е стигнало до търговската мрежа, а е било на склад при различни оператори“. Това обяви земеделският министър Десислава Танева. Тя уточни, че са изпратени 17 сигнала по системата за уведомяване на Европейската комисия за опасните партиди с охладено пилешко месо от Полша. Те засягат няколко страни в Европейския съюз, сред които и България.

Първият сигнал е постъпил още през месец март тази година. Потребителите, обаче, не били уведомени навреме, тъй като стоката подлежала на преработка и не била за директна консумация. Такова съобщение се правело от БАБХ, но само при условие, че полученият продукт е за директна консумация.

Българската агенция по безопасност на храните е стартирала проверки в търговската мрежа за наличности.

От 17-те сигнала, 15 се отнасят за един и същ полски производител. Оказва се, че той е внесъл продукти не само у нас, а в поне още седем европейски държави. По думите на министър Танева, страната ни няма правомощия да забрани въпросният производител да продава за България. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ