Не е ясна макрорамката на бюджета на НОИ, алармира Иван Нейков

Не е ясна макрорамката на бюджета на НОИ, алармира Иван Нейков

Не е ясна макрорамката на бюджета на НОИ, алармира Иван Нейков

„Много голяма част от политическите сили са готови да пожертват пенсионния модел  в името на партизанлъка, в името на по-добри резултати на изборите. На всички избори пенсионната система получава такива крошета от страна на политици, които бъкел не разбират от осигурителна система. Пенсионната система не е система за благодарност. Пенсионният модел е опората на всяко цивилизовано общество. И ако това общество е готово в името на десет депутата да пожертва тази опора, значи не е толкова цивилизовано.“ Този коментар направи пред БНР бившият социален министър Иван Нейков, председател на УС на Балканския институт по труда и социалната политика. 

В анализа си на проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване за следващата година Иван Нейков изтъкна, че не е ясна макрорамката на бюджета на НОИ, дават се отделни стъпки, но каква част от бюджета ще дойде от осигуровки, каква част от републиканския бюджет и ще расте ли „дупката“ в НОИ – все още няма отговор.

„Само преди 2 седмици бяха съвършено други идеите, които се предлагаха за 2021 г. от гледна точка на пенсиите от първия стълб на НОИ. Има промяна и то по посока на становищата на експертите – да се запази моделът във вида, в който съществува, да се следва корекцията, годишната, актуализират се съгласно швейцарското правило – това е добре. Онова, което притеснява експертния свят е, че действията, които се предприемат под егидата коронавирус, защита, грижа – нито една от тези стъпки не променя статута на човека. Тези стъпки няма да извадят никого от състоянието на бедност, на недоимък. Каква е целта тогава?  Ако ще похарчим милиарди, а няма да постигнем цел поне част от хората да престанат трайно да бъдат бедни, значи нещо друго се иска с тия пари да се направи. И кой знае защо през главата започва да ти минава мисълта – ааа, март месец избори“, посочи Иван Нейков в предаването „Преди всички“. 

Абсолютното увеличаване на заплатите в бюджетната сфера, по един и същи начин, с един и същ ръст, отваря отново ножицата между високоплатени държавни служители и тези, които бяха пепеляшките в социалната сфера, смята Нейков. Като правилно той преценява увеличаването на осигурителния праг на самонаетите лица.

„В рамките на обявената променена социална политика под шапката на коронавируса ние нямаме мерки, свързани с демографията. Увеличаването на кръга от хора, които ще получават детски надбавки не решава нищо. Не може да се приеме, че хора с по-високи доходи ще започнат да получават 40 лв. детски надбавки за първо дете, че това ще промени демографската картина на България. Това е пълна илюзия и според мен никой от управляващите няма и очаквания, минимални, в тази посока“, отбеляза още бившият министър на труда и социалната политика. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ