Нетаняху получи мандат за съставяне на ново правителство

Нетаняху получи мандат за съставяне на ново правителство

Нетаняху получи мандат за съставяне на ново правителство

Бенямин Нетаняху получи мандат за съставяне на ново правителство от президента на Израел. Така най-дългогодишният лидер на страната, който е на власт от 2009 г. насам, се изправя пред задачата да преодолее безпрецедентен политически застой и да привлече достатъчно съюзници за управляваща коалиция, предаде „Ройтерс“.

Сега законът дава на Нетаняху 28 дни да сформира кабинет, а президентът Реувен Ривлин може да удължи този срок с две седмици, преди да избере друг кандидат или да помоли парламента да избере такъв.

На 23 март се проведоха четвъртите за последните 2 години избори, които не донесоха парламентарно мнозинство нито за Нетаняху и неговия десен и религиозен блок, нито за опонентите му.

В последните месеци от управлението си министър-председателят стартира масова имунизация на гражданите, която мнозина определиха като предизборна агитация. Към днешна дата над 53% от населението на Израел е получило втора доза от препарат срещу COVID-19.

От трибуната в съда до новия мандат

Вчера премиерът бе изправен пред съда по едно от трите си обвинения за измами и подкупи. В свое обръщение по телевизията той обвини прокурорите, че са опитали да подкопаят волята на избирателите, както и да го изгонят от властта. „Ето как изглежда един опит за преврат“, каза Нетаняху, цитиран от „Асошиейтид прес“.

По време на съдебното заседание свидетел заяви, че е бил принуден да накара негативните истории, свързани с премира, „да изчезнат“. Според „Би Би Си“ бившият главен изпълнителен директор на новинарското издание Walla, Илан Йешуа, е получил заповед от собственика Шаул Елович да публикува съдържание, което атакува противниците на Нетаняху.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ