Нетаняху представи новото си правителство

Нетаняху представи новото си правителство

Нетаняху представи новото си правителство

Израелският премиер Бенямин Нетаняху представи днес новото си правителство на единството в парламента, с което сложи край на продължил повече от година политически застой, предаде Ройтерс.

По силата на споразумение за подялба на властта, което Нетаняху сключи с бившия си съперник на изборите - водача на центристката партия "Синьо и бяло" Бени Ганц, Нетаняху ще заема премиерския пост 18 месеца, след което ще го предаде на Ганц. Докато Нетаняху оглавява правителството, лидерът на "Синьо и бяло" ще бъде министър на отбраната.

"Хората искаха единство и ето, че го получиха", заяви Нетаняху пред Кнесета, позовавайки се на желание да се избегнат четвърти поредни избори, след като предишните три вота, произведени в рамките на година, не излъчиха категоричен победител.

"Това е важен ден за държавата Израел. Новото правителство беше съставено с подкрепата на голямата част от Израел и ще бъде правителство на всички израелци", каза премиерът, цитиран от ДПА.

"Дойде време да се разшири израелското законодателство за селищата и да започне нова глава в историята на ционизма", подчерта той в речта си за церемонията по полагане на клетва на новото правителство.

Със своите 36 министри новият кабинет ще е с най-широкия състав в историята на Израел.

До седмица се очаква Нетаняху да се яви на съд по обвинения в корупция, които той отрича, припомня Ройтерс.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ