Нетаняху ще се откаже от министерските си постове до 1 януари

Нетаняху ще се откаже от министерските си постове до 1 януари

Нетаняху ще се откаже от министерските си постове до 1 януари

Израелският премиер Бенямин Нетаняху уведоми днес министерството на правосъдието, че ще се откаже от министерските си постове до 1 януари догодина във връзка с обвиненията в корупция срещу него, предаде ДПА.

Освен премиерския пост, който ще запази, Нетаняху също е министър на труда, благосъстоянието и обществените въпроси, по въпросите на диаспората, на земеделието и на здравеопазването. Той ще назначи своите приемници на съответните министерски постове до 1 януари, съобщи в изявление министерството на правосъдието.

Решението на Нетаняху е в отговор на петиция, внесена във Върховния съд от организацията за добро управление "Движение за качество на управлението в Израел" с искане той да бъде отстранен от длъжност.

В страната на 2 март догодина ще бъдат произведени безпрецедентни, трети избори в рамките на по-малко от една година, след като парламентът гласува днес да се саморазпусне на фона на политическата безизходица, обхванала Израел след изборите през септември, предаде БТА.

Според израелското законодателство премиерът не е задължен да подаде оставка, ако му бъдат повдигнати обвинения в престъпление, и самият Нетаняху обяви, че няма намерение да се оттегли от поста. Въпреки това, по силата на правен прецедент, министрите не могат да останат на своя пост, ако срещу тях има повдигнати обвинения, отбелязва ДПА.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ