"Независимая газета": Великобритания не бърза да скъса с ЕС

Независимая газета: Великобритания не бърза да скъса с ЕС

"Независимая газета": Великобритания не бърза да скъса с ЕС

"Великобритания не бърза да скъса с ЕС", констатира в заглавие "Независимая газета", цитирана от БТА.

В коридорите на британската власт се разиграват днес политически игри, коментира руският европеист Николай Топорнин. И всеки преследва единствено своите политически интереси. "Тереза Мей иска едно, опонентите й - политически босове сред консерваторите - искат друго, например да я свалят от премиерския пост, (лидерът на лейбъристите Джереми) Корбин иска нещо трето", казва той.

"Много е трудно да се говори за обмислена концепция, логична система за гласуване по толкова важни въпроси като Брекзита или за това каква е главната цел на всички тези перипетии", заключава експертът на "Независимая газета".

"Мъгливо бъдеще очаква Брекзита", след като британският парламент реши да отложи излизането на кралството от ЕС, пише "Комерсант".

Правителството в Лондон разглежда варианти за отсрочка от два месеца до две години, но това трябва да бъде съгласувано с Евросъюза, който не е против отлагане на Брекзита, но иска аргументи. Доколкото Брюксел отказва да преразгледа сделката, вариантите за уреждане на кризата все още са излизане без сделка, доброволна оставка на премиера Тереза Мей или предсрочни парламентарни избори във Великобритания, пише вестникът.

И за Великобритания, и за ЕС "би било приемливо кратко удължаване с около седмица, за да приключи ратифицирането на споразумението, или пък по-продължително - с няколко месеца, за произвеждане на парламентарни избори или референдум", коментира пред изданието Саймън Ашъруд от мозъчния център "Обединеното кралство в променящия се ЕС" (UK in a Changing EU). Но проблемът е, че правителството не си поставя такива цели и "моли за отсрочване на излизането с надеждата нещата да се решат някак от само себе си", добавя експертът.

Камарата на общините протака развода, пише "Известия". Според независимия британски евродепутат Стивън Улф отлагането може да обезсмисли усилията от последните три години и Великобритания да остане задълго "затънала" в Евросъюза.

"Пътуванията на Тереза Мей до Брюксел за отстъпки през последните месеци бяха само имитация на диалог", смята той.

Мнението му споделят и някои северноирландски политици, за които темата Брекзит звучи по-болезнено, отколкото за другите британци. На карта е съдбата на границата между Северна Ирландия и република Ирландия. Според споразумението от Белфаст, наложило преди 20 години мир в този регион, тази граница трябва да е отворена. Излизането на Великобритания от ЕС ще доведе до възстановяване на граничния контрол и това води страната до безизходица, посочва всекидневникът.

"Съдейки по това, което става сега, те (британските министри) просто искат да спечелят време, за да се отърват от своите задължения" (според Белфасткото споразумение, бел. изд.), заявява пред "Известия" Мартина Андерсън, евродепутат от ирландското движение "Шин Фейн".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ