Независими дружества ще могат да управляват авторски или сродни права

Независими дружества ще могат да управляват авторски или сродни права

Независими дружества ще могат да управляват авторски или сродни права

Колективното управление на авторски или сродни права ще може да се извършва и от независими дружества, а не само от организации за колективно управление на права.

Това предвиждат промените в Закона за авторското право и сродните му права, които бяха приети днес на второ четене от парламента. С тях се очаква развитие на пазара на авторските и сродните им права, подобряване на конкурентната среда и защита на правата на авторите.

Според измененията независимо дружество за управление на права е търговско дружество, което не се притежава и не се контролира пряко или непряко, изцяло или частично от носители на права. То e упълномощено по договори с носители на права да извършва дейност по колективно управление на права, като негова единствена или основна дейност.

Организация за колективно управление на права е сдружение с нестопанска цел, което се учредява, управлява и контролира от своите членове - носители на права, и е упълномощено да извършва колективно управление на права.

Министърът на културата ще води и поддържа публичен регистър на лицата, получили регистрация за колективно управление на права.

Председателят на парламентарната комисия по правни въпроси Данаил Кирилов посочи, че един от спорните въпроси е бил доколко министърът на културата да остане в процедурата по формиране на тарифите, по които се разплащат авторските и сродните права на ползвателите. След дълги дебати стигнахме до консенсус министърът на културата да продължи да участва в тази процедура и финално да определя тарифи, които в по-голямата част от случаите представляват и отразяват съгласието на двете страни в този процес - на организациите за колективно управление на права и на представителните организации на ползвателите, посочи Кирилов.

Тарифата се утвърждава със заповед на министъра на културата или оправомощен от него заместник-министър въз основа на писменото споразумение за тарифа, записаха в закона депутатите. Данаил Кирилов отбеляза, че вече и представителните организации на ползвателите на права ще могат да искат преразглеждане на тарифите.

Дължимите суми на ползвателите на права се изплащат не по-късно от 30 септември на годината, следваща тази, през която сумите са събрани, реши парламентът.

С промените се възлагат и нови правомощия на кметовете на общини да упражняват контрол върху търговските обекти и туристическите обекти за предварително уредените права за публично изпълнение на живо или чрез запис на произведения, на записани изпълнения, на звукозаписи, на записи на филм или на друго аудио-визуално произведение или на части от тях. След предложения в пленарна зала действието на тази разпоредба беше отложено с девет месеца, за да могат организациите за колективно управление на права да стиковат с кметовете дейността си и да бъдат обучени съответните служители в общините.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ