Радев обсъди с БСП може ли да се въведе гласуване по пощата

Радев обсъди с БСП може ли да се въведе гласуване по пощата

Радев обсъди с БСП може ли да се въведе гласуване по пощата

Бих искала да разсеем едно внушение, което съществува в публичното пространство. Ние не воюваме с президента и президентската институция. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в началото на консултациите при президента за изборния процес с БСП. Нинова поиска да чуе и мнението на президента дали президентската институция воюва с БСП.

"Никога с Илияна Йотова не сме давали някакъв повод, че имаме особено отношение или раздор с БСП. Навсякъде, където ходим аз и Йотова, имаме изключително радушно посрещане и открит диалог и комуникация с всички български социалисти. Ние сме подкрепени и издигнати от БСП, ние сме поели съответно ангажимент да представляваме тези хора в техните надежди за една по-справедлива и поуспешна България. Никога с г-жа Йотова по никакъв повод не сме отстъпвали от този наш ангажимент", отговори на въпроса президентът. По думите му без силна опозиция, демокрацията залинява. 

Отговор на въпроса на лидера на БСП имаше и от страна на вицепрезидента Илияна Йотова. "Аз мога да бъда още по-категорична, че съм от хората, които не забравят откъде са тръгнали", подчерта Йотова. 

Нинова напомни, че през тази година в страната предстоят да се проведат два вида избори - парламентарни и президентски. "Виждаме, че консултациите са съсредоточени върху парламентарните, но нека отбележим, че става въпрос за два избора. Имаме обща цел с президента - запазвайки здравето на хората, изборите да бъдат проведени така, че да гарантират максимална активност. Така партиите и избраните институции ще имат по-голяма легитимност и представителност. Втората ни цел е чрез тези избори е да се промени порочният модел на управление, на който ние сме категорична и ясна опозиция в продължение на 4 години. Трето, изборите да са прозрачни, честни и да гарантират, че това, което имаме като резултат, е реалната воля на българските граждани. В тези три-четири цели сме били последователни", каза лидерът на БСП. 

По думите й, БСП категорично в годините е защитавала машинното гласуване. "Оценяваме решението на управляващите и на мнозинството за смесване на гласуването - машинно и хартия, като отстъпление от този принцип, за който сме се борили. Машинното гласуване е една от гаранциите, че изборите ще бъдат честни и неопорочени", коментира още Нинова и критикува управляващите, че се бавят със здравния протокол. 

"ЦИК все още няма здравен протокол за изборите", съгласи се Румен Радев. Ясно е, че ще правим избори в пандемия, независимо каква ще бъде датата, трябва да има различни варианти, различни сценарии. Вие при какви условия съответно ще водите предизборната кампания. Ето това са основни линии на посоките, по които се работи, но най-важното на тези консултации е да има повишено доверие в изборния процес, добави той и отправи призив след като веднъж бъде отворен Изборният кодекс да се обсъди възможност на българските граждани зад граница да гласуват по пощата. 

От своя страна вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че по чисто формални причини една голяма част от българите в чужбина няма да могат да гласуват и обясни защо - много от хората са с изтекли лични документи и заради ограничителни мерки те не могат да стигнат до българските консулски служби, за да ги подновят. На второ място, по отношение на локдауна в много от тези страни, споделиха, че ще им бъде почти невъзможно да се разкриват секции, допълни тя. "Не защото не желаят хората да гласуват, а защото тези секции се разкриват на места, които сега попадат под ограничителните мерки и е невъзможен достъпът до там. Оказва се, че може в определени страни, да бъде поставена темата за площта на самите ни дипломатически представителства, които са територия на България, но също са под запрещение от мерките, които са въведени там, където локдауна е с посериозни ограничения. Затова те поставиха въпроса за гласуване по пощата", поясни Илияна Йотова. 

Президентът Румен Радев поиска да бъде дадена възможност законова за видеозаснемане на процеса за отваряне на урните, броенето на урните, попълването на протоколите от застъпници и наблюдатели на съответните партии. Също така да се направят промени, които да гарантират по-справедливо разпределение на медийното време. Той отбеляза, че друго предложение е общинските избирателни комисии да се привлекат към тези избори. "Първичното постъпване и обработване на протоколите да става там, за да избегнем струпване на хора в РИК-овете", отбеляза държавният глава. И още веднъж отбеляза, че най-важни са здравните мерки. 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ