нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Нинова: Нено Димов е изкупителна жертва на модела на управление на ГЕРБ

Кадър от bTV

Смяната на Нено Димов няма да промени нищо. Това заяви пред bTV лидерът на БСП Корнелия Нинова, като добави, че имената, неофициално спрягани за овакантения пост министър на околната среда и водите, представляват политически назначения без експертиза.

За нов екоминистър се спрягат имената на Искрен Веселинов, Емил Димитров-Ревизоро и Николай Кънчев.

„Борисов прибягва до смяна на резервните гуми на автомобил, чийто двигател вече не работи. Много пъти сме били свидетели на смяна на министри, включително и в този кабинет, но нищо не се променя в стила на управление. Затова и нашата амбиция и политика е да се смени модела и цялото правителство“, заяви Нинова

На въпрос дали арестът на Димов показва, че над действащите министри и управници няма шапка, Нинова отговори, че не би трябвало да има такава, като акцентира върху това, че в общественото мнение се чува, че той е единственият виновник и че е изкупителна жертва на управляващите и на целия модел.

„Има доста институции и доста хора, които отговарят за  управлението на ВиК сектора. Просто сега единият е хвърлен на амбразурата. Като сложат друг министър какво се променя? Променя ли се нещо по отношение на закона за водите? Какво става с тези 400 язовира, които са в предаварийно състояние според тях?  Къде са 500-те млн. лв., които се наляха в компанията за ремонт на язовири? За 10 години не могат да разберат кой е собственикът на 113 язовира. Сбъркана е системата на управление“, каза Нинова.

По думите й проблемът с водата е национален, а не само на Перник, защото скоро „ще изгърмят“ и други градове.

„Вината за това е генерална. Този начин на управление обезличава кръвоносната система на държавността, а именно институциите. Борисов направи така, че за 10 г. всички проблеми в държавата се решават от един човек“, каза още Корнелия Нинова.

Тя бе категорична, че БСП не са се отказали от вота не недоверие към правителството, който не е само заради водната криза в Перник. Той е комплексен по темата с екологията и засяга и националния проблем с водата, както и безконтролния внос и горене на отпадъци у нас

още по темата
още от Политика