Нинова: Новото управление ще има нужда от "силен социален лектор"

Нинова: Новото управление ще има нужда от силен социален лектор

Нинова: Новото управление ще има нужда от "силен социален лектор"

България се нуждае от работещ парламент и правителство. Това заяви лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова по време на консултациите при президента. БСП ще имат сериозен принос в решаването на проблемите на страната, изтъкна тя и намекна, че новото управление ще има нужда от "силен социален лектор". По думите й, от партията, ще положат усилия да има редовен кабинет и работещ парламент, и като най-важна задача очерта работата по приемане на Бюджет 2022. 

"БСП винаги е заставала против беззаконието и диктатурата в интерес на огромното мнозинство от хора, а не на малки овластени групи на задкулисието и корупцията и хилядите социалисти го доказаха по време на парламентарните и президентските избори. Двете служебни правителства, които назначих по силата на Конституцията, дадоха възможност за стабилизация в условията на кризата, дадоха възможност и за скъсване с пороците на миналото, за формиране на нов тип управление от хора от различен политически профил, но с общи цели за бъдещето на България. Високо целя положителната оценка, която дадохте на тази формула само преди няколко месеца, когато предложихте служебното правителство да продължи като редовно. Смятам, че подходът към съставяне на коалиционно правителство може да бъде положен на тази основа за излъчване на ефективно устойчиво, редовно правителство", каза президентът Румен Радев.

Президентът вярва, че БСП ще даде своя принос свършеното до момента да бъде продължено. "Обществото ни е дълбоко разделено социално с растящи неравенства и бедност, в резултат на порочния управленския модел до момента, и се надявам, че БСП ще имат сериозен принос в решаването на тези проблеми, защото новото управление има нужда от силен социален лектор", каза още Радев.

По думите му, за успеха на бъдещото управление е изключително важен въпросът за закоността и справедливостта. "Проблемът в Прокуратурата е както системен, така и личностен и поиска да знае в каква степен това се споделя от БСП и какво сте готови да предложите за решаване на този проблем", добави той. 

Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова заяви, че разбират отговорността, която се очаква от тях в момента и много пъти са казвали, че България се нуждае от работещ парламент и правителство. 

"Положихме усилия и в разговорите в експертните групи и в продължаващите политически разговори между бъдещите коалиционни партньори. Дадохме своята експертиза, своята воля за промени. Разделихме своята работа в две спешни мерки, които веднага трябва да се приемат, с оглед на трите кризи - икономическа, социална и здравна и дългосрочното ни виждане за промяна на досегашния модел на управление и за дълбоки реформи в различни сектори. Разговорите ни продължават и в момента", добави тя. 

Нинова беше категорична, че ще положат усилия да има редовен кабинет и работещ парламент. "За нас най-важно е да започнем веднага работа по приемане на Бюджет 2022, да не оставяме хората през зимните месеци в затруднено положение, да гарантираме компесаторни мерки за увеличените цени, да не допускаме повишаването на цените за електроенергия за битовите потребители, да се подпомогне икономиката, да се стабилизира здравната система. Всичко това и разговорите, които водихме досега по секторни политики, трябва да намери своето изражение в една бюджетна политика както за Бюджет 2022, така и в тригодишната прогнозна рамка", посочи тя. 

По думите й, в този бюджет ще бъдат заложени спешните мерки, но вероятно по-дългосрочните и тези, които касаят дълбоките реформи в системите, ще изискват време. "Ние отсега трябва да ги предвидим с коалиционните партньори и да имаме една ясна, предвидима и обща визия за промени", добави тя. 

Нинова каза още, че проблемът в прокуратурата е системен, и независимо от това как се казва главния прокурор, би трябвало да се ограничат неговите правомощия; да се наложи съдебен контрол в онези актове на главния прокурор, които в момента не подлежат на контрол; да се закрият специализираният съд и специализираната прокуратура; да се промени начина на работа на КПКОНПИ. Това са наши стари предложения, така че ние сме ясно и последователни във волята си за промяна в съдебната система, която да доведе до справедливо правосъдие", заяви тя. 

От БСП уточниха, че държат и на други реформи, за които имат уверение от техните коалиционни партньори, че ще започнат работа по тях като сред тях са здравния и пенсионния модел, борбата с бедността и повишаването на доходите, промяна в образованието, която да води до качествено образование и неговото обвързване с икономиката. "Вярвам и сега, когато направим коалиционното правителство, вече да можем да реализираме част от тези наши дългосрочни политики и през изпълнителната власт", каза още Нинова. 

По-рано днес президентът Румен Радев проведе първите две консултации, първо с представителите на "Продължаваме промяната", а после и с ГЕРБ-СДС. От "Продължаваме прояманата" обявиха, че са завършили коалиционното споразумение и очакват до края на седмицата да им бъде връчен мандата за съставяне на праителство.

От ГЕРБ-СДС пък се зарекоха да бъдат знаеща, можеща и непримирима опозиция и че всяка грешка ще бъде осветявана. От ГЕРБ-СДС изразиха несъгласие с прекалено позитивната оценка на президента по отношение на служебното правителство и изразиха надежда, че с началото на новия му президентски мандат, стилът на управление на Румен Радев да бъде друг. 

Нуждата от редовен кабинет и необходимостта от преодоляване на политическата криза бяха темите, които представителите на ДПС обсъдиха с президента Румен Радев на днешните консултации. От ДПС бяха категорични, че преодоляването на политическата криза може да се случи чрез диалог между партиите, политическите субекти и диалог между институциите. Нещо повече, от партията заявиха, че одобрен План за възстановяване и устойчивост и одобрени оперативни програми, могат да дадат тласък за развитието на икономиката в страната.  

Утре, 7 декември, ще се състоят консултациите с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане". 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ