Нов претендент за поста на Меркел в ХДС

Нов претендент за поста на Меркел в ХДС

Нов претендент за поста на Меркел в ХДС

Германският консерватор Норберт Рьотген издигна изненадващо кандидатурата си за лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел, предаде Ройтерс.

Миналата седмица сочената за наследник на Меркел Анегрет Крамп-Каренбауер хвърли ХДС в смут, след като обяви, че ще се откаже от председателския пост в партията и че няма да се кандидатира за канцлерския пост на предстоящите догодина федерални избори.

Рьотген е известен в страната с работата си като председател на парламентарната комисия по външни работи, но не е считан за един от най-влиятелните членове на партията. Той обаче е смятан за политик, който би могъл да се сработи със Зелените, които според проучванията на общественото мнение са втори по популярност в страната.

В писмо до Крамп-Каренбауер, цитирано в регионалния вестник "Райнише пост", Рьотген заявява, че ситуацията е "толкова сериозна, че става дума за бъдещето на ХДС и какво би означавало това за стабилността на Германия".

Другите претенденти за лидерският пост в ХДС са Фридрик Мерц, представител на икономически либералното крило на партията, германският министър на здравеопазването Йенс Спан и Армин Лашет, който е министър-председател на провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ