Норвегия забранява отглеждането на животни за кожа

Норвегия забранява отглеждането на животни за кожа

Норвегия забранява отглеждането на животни за кожа

Норвежкото правителство забрани производството на кожа и постави срок до 2025 г. за закриването на всички животински ферми за кожа.

В момента 200 до 250 ферми в страната отглеждат животни заради кожата им – около 610 000 норки и 150 000 лисици, според последните данни на министерството на земеделието, което превръща страната в голям европейски производител, отбелязва "Монд".

Норвегия последва примера на Великобритания от 2000-та, Австрия (2004) и Холандия (2013), които взеха подобни решения. Германия и Чехия решиха през миналата година да направят стъпки в същата посока.

Решението бе взето след като правителството на малцинството, съставено от консерваторите на премиерката Ерна Солберг и популистите от Партията на прогреса, се коалира с малката дясноцентристка Либерална партия.  Едно от ключовите й условия е „по-зелена“ програма, защита на животните и на природата.

Забраната за отглеждане на животни за кожа трябва да бъде одобрена и от парламента. 7 от 9-те политически формации вече обявиха, че я подкрепят.

Най-голямата организация за защита на животните, която се бори от 28 г.  за тази забрана, поздрави политиците за решението. Подкрепиха го и двете най-големи организации на ветеринарните лекари, както и департаментите по биология в университетите в Осло и Берген.

Според последните проучвания 68% от норвежците са противници на използването на животински кожи, въпреки че дълго време страната беше най-големият производител на лисичи кожи. За фирмите обаче няма пазар в Норвегия и те изнасят около 99% от продукцията си, основно в Русия и Китай.

В същото време много от водещите модни къщи като Гучи и Майкъл Корс  се отказват от използването на естествена кожа под натиска на защитниците на животните и еволюцията на модните вкусове.

Противници са само животновъдите. Този бизнес осигурява работа на около 400 души при стриктни условия за хуманно отношение, коментира представител на асоциацията на производителите, цитиран от Ройтерс. Годишният оборот от отглеждането на животни за кожа в страната е между 36 и 52 млн. евро.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ