4 нива на затягане на противоепидемичните мерки заложени в новия план

4 нива на затягане на противоепидемичните мерки заложени в новия план

4 нива на затягане на противоепидемичните мерки заложени в новия план

Национален оперативен план за справяне с COVID-19 представиха на извънреден брифинг премиерът Кирил Петков, министърът на здравеопазването Асена Сербезова и образователният министър Николай Денков. В плана са заложени четири етапа на въвеждане и затягане на мерки в зависимост от заетостта на интензивните легла. Според тази скала етап 1 ще се стартира при 50% натовареност на всички интензивни легла в даден клъстер от области, етап 2 - при 60% заетост, етап 3 - при 70% заетост и етап 4 - при 80% заетост, като марките при последния етап ще бъдат най-строги. 

Етап 1 - При 50% заети легла за интензивно лечение ще се засили контролът за носенето на маски, осигуряването на физическа дистанция, дезинфекцията, изискването за „зелен сертификат“ за учителите и тестването на учениците без „зелен сертификат“ веднъж седмично. Запазват се заниманията по интереси и груповите дейности, но без да се смесват ученици от различни паралелки. Спират се организирани дейности с ученици като посещения на музеи, изложби, природни обекти и други мероприятия с културна, опознавателна и възпитателна цел, планирани екскурзии, зелени училища, туристически пътувания и др. Олимпиадите и състезанията ще са присъствени при осигурена дистанция, наличие на „зелен сертификат“ или тестване на място на участниците. Индивидуалните часове, консултации, изпитвания за текуща оценка, изпити и др. може да бъдат присъствени в училището или ЦСОП и без изследване за COVID-19 на учениците, ако се провеждат извън времето на редовните занятия.

Етап 2 - При 60% запълнени интензивни легла в болниците (II етап) ще спрат заниманията по интереси, с изключение на тези в рамките на целодневната организация на обучението. Остава условието да не се смесват ученици от различни паралелки. Групови дейности за обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие ще се провеждат присъствено след изследване за COVID-19 един път седмично. Няма да се тестват притежателите на „зелен сертификат“, както и вече изследваните за редовните присъствени занятия в училище.

Етап 3 - При 70% заети интензивни легла (III етап) в допълнение към тестването половината от паралелките от V до XII клас ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица. Децата до IV клас ще останат в клас присъствено, останалите ще учат дистанционно през една седмица. По възможност без ротация и с тестване или „зелен сертификат“ ще се учи също в специалните училища за деца със сензорни увреждания и в ЦСОП.

Етап 4 - Училищата и ЦСОП ще минат към онлайн обучение, когато поне 80% от леглата за интензивно лечение в болниците са заети. По възможност ще се запазят присъствените занятия с тестване за децата от началните класове. Ако се наложи, те също ще учат от вкъщи, но за не повече от една седмица. 

Когато данните изискват преминаване към III или IV етап за съответната област, но в областта има достатъчно свободни болнични легла за деца и заболяемостта в дадена община е наполовина по-ниска от средната за областта, то след съгласуване с Министерството на здравеопазването за училищата от тази община могат да се прилагат мерките от по-либералния противоепидемичен режим – съответно за II или за III етап.

При оценката на риска в образователната система, освен броят заети интензивни легла в болниците, ще се вземат предвид също процентът на учениците, отсъстващи поради заболяване, делът на отсъстващите преподаватели и непедагогически специалисти, седмичната заболяемост при децата, както и при между 30 и 40-годишните възрастни. 

При Етап 4 ще се преустановяват дейности и обекти със значение за общественото здраве, ще функционират магазини за хранителни стоки, дрогерии, аптеки, оптики, банки, доставчици на пошенски и куриерски услуги, застрахователи, офиси на телекомуникационни оператори. 

По думите на здравният министър Асена Сербезова, в плана за справяне с COVID-19 са отчетени характеристиките на новата вариация на коронавируса "Омикрон". "Очаква се да има голямо натоварване на здравната система, но как това натоварване ще бъде реализирано по области, не може да се каже, тъй като при изработването на плана не са вкарани данните от националната здравна информационна система", посочи здравният министър. 

"Основното е данните, които ние имаме, да бъдат разпределени на областен принцип, да бъдат разпределени на тези клъстери, за които спомена премиера, и да имаме по възможност поне от 3 до 5 дни за обявяване на определени мерки. Разбира се, това не винаги може да е възможно, но се надяваме това да е по-честият случай на обявяване на мерките", посочи Сербезова. 

"Омикрон" идва с голяма скорост към България. До този момент моделите и мерките бяха леко неясни и не напълно се изпълняваха. Ние решихме да сменим този подход, изследвахме всички фактори, от които зависи здравната система", заяви премиерът Кирил Петков, който се включи онлайн в брифинга. По думите му, най-критичният фактор за здравната система са интензивните легла, и те ще бъдат анализирани по области.

Страната ще бъде разделена на 6 клъстера като области. Картата ще бъде представяна всеки ден, която ще показва каква е обстановката и какво предстои като прогноза в следващите 5 дни, с цел всяко семейство или бизнес, чрез тази прогноза да бъде подпомогнато.

"Тази прогноза и тази карта ще оправдае риска от следваща вълна. Приоритизирахме децата. Образованието е ценно, когато е присъствено, ходенето на училище на децата от първи до четвърти клас са приоритизирани. Към този момент все още нищо няма да затваряме. Но страната ни е на прага на новата COVID вълна и затова решихме да представим плана още днес", добави Кирил Петков.

Министър-председателят представи и 10 мерки, свързани с подкрепа. Това са:

  • Мярката 60/40;
  • Проект „Патронажна грижа+”;
  • Проект „Запази ме”;
  • Оперативна програма за храни или основно материално подпомагане,
  • Фонд на фондовете Програма „Възстановяване”;
  • през ББР програма „Възстановяване”,
  • през ББР програма „Подкрепа на туризма”;
  • 9% ДДС за фирмите в туризма и ресторантьорския бизнес,
  • Допълнителни насърчителни схеми в сферата на туризма: компенсиране на загуби и възстановяване на средства на туроператори
  • Нова мярка за напълно затворени микро- и малки предприятия. В нея ще има 20% безвъзмездна помощ от средните нетни приходи от 2021 г. в размер до 100 000 лв. Ако вашият бизнес е затворен зарази етап 4, държавата ще подпомогне за затворените дни, обясни премиерът.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ