Нов Закон за МВР сред предложенията за коалиционно споразумение в сектор "Вътрешна сигурност"

Нов Закон за МВР сред предложенията за коалиционно споразумение в сектор Вътрешна сигурност

Нов Закон за МВР сред предложенията за коалиционно споразумение в сектор "Вътрешна сигурност"

До 6 месеца да се направи пълен функционален анализ на системата на вътрешното министерство и да се изработи нов Закон за МВР. Около тази теза се обединиха преговарящите партии за коалиционно споразумение по темата "Вътрешна сигурност". Ръст на заплатите на служителите на МВР и намаляване на извънредния труд са едни от целите в бъдещата реформа в сектора. 

БСП предлага в период от три до шест месеца да се направи пълен преглед и анализ на МВР, а след него и за изготвяне на изцяло нов Закон за МВР. От партията искат да се сложи край на политическото инженерство в структурите на сигурността, както и да се създаде нова полицейска карта. Приоритетите им са още преодоляване на мигрантската криза, укрепване на границата, борбата с битовата и организираната престъпност, подобряване подготовката и повишаване на възнагражденията на служителите в МВР, осъвременяване на техниката и материално-битовата база, както и създаване на регионални центрове по криминалистика.

"Има такъв народ" се обяви за промени в целия пакет закони, които обхващат сигурността. Експертите от партията смятат че за да има реална промяна, трябва и промени в Закона за специалните разузнавателни средства, тъй като до момента редица служби го използват безпроблемно и в ущърб на гражданите. Оттам предлагат още изваждане на "Пожарната и гражданска безопасност" от МВР и създаване на ново Министерство на бедствията и авариите. Смятат, че трябва да се изгради Държавна агенция за киберзащита. Съгласни са да се направи анализ на МВР, но и финансова ревизия.

От "Демократична България" смятат, че институциите, които трябва да се борят с корупцията, срещу която се обявяват всички, се управляват от зависими лица и настояват това да се промени. Атанас Атанасов от ДБ е на мнение, че корупцията в МВР е основен дестабилизиращ фактор. По думите му тя се покровителства и от самата държава.

Създаване на Закон за обществения ред, който да се отнася не само за МВР, а и за другите институции и субекти, които имат отношение към сигурността, за да се подобри работата в сектора, предлагат от "Продължаваме Промяната". От партията смятат, че е необходим Закон за оперативно-издирвателната дейност и че липсата на такава дейност е причината за ръста на престъпността в България. Сред предложенията, които ПП даде са да се подобри нивото на квалификация на служителите, подбора и развитието им чрез изграждане на система за кариерно развитие с ясни критерии. И още, от ПП предлагат да се обсъди дали "Икономическа полиция" да не стане данъчна полиция и да премине към Министерството на финансите, тъй като тя защитава фиска. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ